Loen Skylift

De steilste kabelbaan ter wereld in Noorwegen

De steilste kabelbaan ter wereld ligt in Loen, Noorwegen. De kabelbaan, die in de zomer van 2017 door Koningin Sonja van Noorwegen werd geopend, brengt bezoekers vanaf de oevers van het Nordfjord naar de top van de berg Hoven.

De gemiddelde hellingshoek is 45 graden, maar op het steilste stuk zelfs 60 graden. Dat maakt de kabelbaan de steilste kabelbaan ter wereld. Daardoor is één ding zeker: je hebt een prachtig uitzicht over het fjord.

Wandelen en klettersteigen

Boven gekomen wordt het beter. Daar is het uitzicht nog beter, met een blik op de Jostedalsbreen gletsjer (de grootste van Europa) en de top van de berg Skåla. Rondom de top van de Hoven ligt 70 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes voor je klaar. Zo loop je bijvoorbeeld terug naar het dal, of juist verder naar de toppen van Skredfjellet of Staurinibba. En vlak bij het bergstation kom je ook bij de langste klettersteig van Europa.

De bouw van de kabelbaan begon in 2015. In ongeveer vijf minuten brengt de kabelbaan je vanuit het dal naar de top op 1011 meter hoogte, of juist naar beneden. De baan vertrekt elke 30 minuten, en is het hele jaar open. In het laagseizoen zijn de tijden wel anders, dan draait de Loen Skylift alleen op weekend- en feestdagen.

Bron:

Visit Norway

Afbeelding:

Blak-ah (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?