The Maze - Utah (c)Nick Taylor

De tien gevaarlijkste wandelroutes op aarde

The Maze, Utah (c)Nick TaylorWie de rustige, eenvoudige wandelpaden van Nederland beu is en graag min of meer wandelend de grens passeert van het gevreesde, vindt wellicht bevrediging in de lijst van de tien gevaarlijkste wandelroutes op aarde, aangeboden door Outdoor Online.

Uit de foto’s blijkt soms al waarom het pad zo angstaanjagend moet zijn. De wandeling naar de top van Mount Hua Shan in China heeft meer weg van een rotswandbeklimming dan een wandelpad waarlangs je geniet van vogels en bloemen. Dit pad leg je namelijk gedeeltelijk verticaal af via houten planken en ijzeren kettingen en trappen. Hier leggen volgens geruchten per jaar meer dan 100 mensen het loodje.

Een andere beeldschone, minder dodelijke maar uitdagende route is The Maze in Utah, VS. Als je de film 127 Hours hebt gezien waarin een avonturier met zijn onderarm vast komt te zitten in een rotsspleet, kun je deze doolhofroute door de (doodlopende) rotsspleten beter niet proberen, tenzij je bestand bent tegen de akeligste nachtmerries. Het aantal dodelijke slachtoffers van The Maze is overigens nihil.

De Drakenberg Traverse - alleen de naam maakt het al spannend - in het Natal National Park in Zuid-Afrika kostte vóór 1985 zeker 55 wandelaars het leven. In tegenstelling tot de Drakenberg Traverse met zijn uitzichten op opvallende bergvormen, is El Caminito del Rey in Spanje een horrorpad. Dit pad van betonnen en stalen constructies langs rotswanden is officieel gesloten voor publiek.

Bekijk deze en de andere gevreesde wandelroutes hier en huiver mee.

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen