De wolf in Frankrijk verjaagd, in Zwitserland een nest
In september 2012 vond de eerste voortplanting van de wolf op Zwitsers gebied plaats, op de grens tussen de kantons Graubünden en Sankt Gallen. De wolf verdween 150 jaar geleden uit Zwitserland, pas in 1995 is de terugkeer van de eerste exemplaren opgetekend.
In Zwitserland is er vanwege de restrictieve aanpak in vergelijking met de zuidkant van de Alpen (in Italië en Frankrijk) enige tijd voorbij gegaan voordat men getuige kon zijn van voortplanting en daarmee van de vorming van een roedel. De vorming van een roedel heeft positieve kanten voor de mens: doordat de jacht in groep veel doeltreffender is in vergelijking met de jacht van geїsoleerde exemplaren, neemt de jacht op vee af. Roedels leven bovendien permanent in een territorium, wat de bescherming van de kuddes vergemakkelijkt.
In de Franse Alpen, waar de aanwezigheid van de wolf steeds duidelijker is, hebben boerenorganisaties verzocht om het voorbeeld van het Nationaal Park de Cevennen te volgen in het Nationaal Park Vanoise en de Regionale Parken de Bauges en Chartreuse. Half oktober heeft de Raad van Bestuur van het Nationaal Park de Cevennen met grote meerderheid besloten dat de wolf niet verenigbaar zou zijn met de veehouderij in het park en is men zelfs van plan om toestemming te geven voor verdedigingsschoten in het centrumgebied van het park. Waar moeten de wolven, een op internationaal niveau beschermde diersoort, dan leven als ze niet in de beschermde gebieden thuis horen?
Bron: Alpy vzw