Diep en donker: Krubera, de diepste grot op aarde
Een grot van ruim zes en een halve Eiffeltoren diep en nog veel meer Eiffeltorens lang: tot nu toe vind je die alleen in het Arabika-massief, Georgië. Pas in 2001 werd de diepte van deze grot ontdekt, waarmee de Krubera-grot nabij de Zwarte Zee de Oostenrijkse Lamprechtsofen van zijn recordtroon stootte.
In 2004 werd voor het eerst een diepte van ruim 2 kilometer bereikt door de Oekraïense Speleologische Vereniging. In 2012 dook de Oekraïense grottenkundige Genniady Samokhin tot 2197 meter diep, waarmee hij zijn oude wereldrecord van diepste duik in dezelfde grot verbrak. Daarmee is het diepste punt van de Kubrera-grot in de gemeente Gagra misschien nog niet bereikt.
De Russische geograaf Alexander Kruber ontdekte delen van zijn grot in 1909. De Krubera-grot draagt ook de naam Voronya-grot (‘Grot van de Kraaien’, een vernoeming naar de vele kraaiennesten in het begin van de grot) en heet in het Engels de Call of the Abyss (‘Roep van de Afgrond’).
Afdalen in een diepe grot
Een impressie van de diepte vind je in een tekening op Gizmodo, op Wondermodo vind je veel informatie. Bekijk hier een videoverslag van een Oekraïense expeditie die door de grot afdaalde:
Andere diepe grotten
Het Arabika-massief is een 13 kilometer lang karstgebergte in de Kaukasus met een hoogste top van ongeveer 2700 meter. De Mount Elbrus, de hoogste berg van Europa, ligt er circa 180 kilometer vandaan.
In het massief liggen vele andere grotten, waaronder de tweede (Sarma-grot) en derde (Illyuzia-Mezhonnogo-Snezhnaya) diepste ter wereld. De Novy Afon-grot, die ook in het gebied ligt, is een bekende toeristische attractie met zelfs een ondergrondse treinverbinding en drie stations.