Fat Bear Week

Dikke-beren-verkiezing in Alaska laat mensen kennis maken met de natuur

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de dikste beer van het land? In Alaska hebben ze op die vraag een antwoord: beer Holly is de dikste beer van het Katmai National Park in Alaska. Een mooie manier om mensen kennis te laten maken met de bijzondere natuur van het afgelegen gebied.

Fat bear week, feestje om de beren

Sinds vijf jaar organiseert Katmai National Park in Alaska de ‘Fat bear week’, een week waarin het publiek wordt gevraagd de dikste beer van het park te kiezen. En hoewel dat misschien klinkt als een flauwe wedstrijd om goed te scoren op internet, is het ook een manier om te vieren dat het goed gaat met de bruine beren in het park.

Zalm voor de beren

Elk najaar verzamelen de beren in Katmai National Park zich langs de rivieren in het park om zalmen te vangen. De zalm trekt dan naar stroomopwaarts gelegen gebieden om te paaien en kuit te schieten, terwijl de beren zich vol moeten eten zodat ze dik genoeg zijn om de lange winterslaap te overleven.

Daarbij zijn de beren dus afhankelijk van de zalmen, die op hun beurt weer sterk en gezond genoeg moeten zijn om tegen de stroom in de rivieren op te zwemmen. Daarmee is de verkiezing van de dikste beer dus ook een mooie manier om mensen kennis te laten maken met zo’n ecosysteem. De verkiezing laat mooi zien dat zelfs een grote sterke beer, afhankelijk is van andere, veel kleinere dieren om te overleven.

Dat overleven is voor de beren makkelijker gezegd dan gedaan. De wateren in en rond Katmai National Park warmen op, waardoor het voor de zalm moeilijker wordt om te overleven, wat gevolgen heeft voor de beren. Zeker op de lange termijn vrezen de parkbeheerders dat de gezondheid van de beren wel eens flink achteruit kan gaan. Ook als de beren bij gebrek aan zalm andere voedselbronnen weten te vinden. Want probeer maar eens met een dikke vacht én vetlaag de warmte te overleven.

Inkijkje in kwetsbaar ecosysteem

De jaarlijkse Fat-Bear-Week is voor het park dus een mooie manier om mensen te laten zien hoe kwetsbaar het ecosysteem in het park is. Doormiddel van talloze camera-vallen in het park worden de beren gevolgd. Via een heus knock-out systeem kan het publiek de dikste beer kiezen.

Voorlopig lijken de problemen echter aan beer Holly voorbij te gaan. Hoewel ze natuurlijk niet echt gewogen is, is op verschillende foto’s te zien dat Holly inmiddels behoorlijk wat kilo’s is aangekomen. Dat ze daarmee de trotse winnares van een jaarlijkse competitie is geworden, dat zal ze waarschijnlijk gemist hebben.

In dit filmpje wordt meer uitgelegd over Fat Bear Week.

Hier is nog een filmpje over Holly

 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.