Dramatische ongelukken in de bergen afgelopen weekend

In Noorwegen, Spanje en Portugal zijn de afgelopen dagen zeker vijf mensen omgekomen. Het gaat om een Duits echtpaar, een echtpaar uit Polen en een Nederlandse jongen van 15 jaar.

Nigardsbreen-Gletsjer in Noorwegen

Een Duits echtpaar kwam afgelopen zaterdag om het leven bij de Nigardsbreen-gletsjer in Noorwegen. Samen met hun twee zoons van 8 en 10 jaar, hadden ze deelgenomen aan een begeleide excursie. Toen de excursie geëindigd was, liep de familie nog een eindje door. Daar werden ze verrast door loslatende stukken ijs. De vader en moeder overleden ter plekke. De twee jongens bleven ongedeerd en zijn opgevangen door hulpverleners. Volgens de Noorse politie is de familie voorbij wegversperringen gelopen.

Nigardsbreen is een zijarm van Europa’s grootste gletsjer de Jostedalsbreen. Nigardsbreen ligt dan ook in het Jostedal en er worden veel gletsjerwandelingen met gids georganiseerd omdat het gevaarlijk is de Nigardbreen op eigen gelegenheid te betreden. In de omgeving liggen een aantal gletsjermeren zoals de Tunsbergdalsvatnet en de Styggevatnet, waardoor het gebied zeer aantrekkelijk is voor bergwandelaars.

Klif Cabo da Roca in Sintra, Portugal

Een Pools echtpaar kwam afgelopen zaterdag na een wandeling bij de klif Cabo da Roca om het leven doordat zij 80 meter naar beneden zijn gevallen. De ouders probeerden een foto van zichzelf te maken toen het ongeval gebeurde. De familie was onder leiding van een gids aan het wandelen in de toeristische trekpleister. De kinderen zijn opgevangen door Poolse diplomaten en krijgen psychische hulp. De stoffelijke overschotten zijn zondag pas geborgen. Reddingswerkers hadden vanwege slechte weersomstandigheden in eerste instantie moeite de lichamen te bereiken. 

Torroela de Montgrí in Gerona, Spanje

Een 15-jarige Nederlandse jongen is vrijdagmorgen overleden aan de verwondingen die hij een dag eerder had opgelopen door een val. Hij viel 20 meter naar beneden in een rotsachtig gebied tijdens een bezoek aan een kasteel bij de plaats Torroella de Montgrí, in de noordoostelijke provincie Gerona. Het is niet bekend waarom de jongen viel. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past