schatzoeken in de Rocky Mountains

Dramatische treasure hunt in de Rocky Mountains

Het klinkt als een kruising tussen een wildwestverhaal en een onvervalst piratenavontuur: een excentrieke kunsthandelaar laat als laatste daad in zijn leven een schat achter in de bergen. Wie de miljoenenschat vindt mag ‘m hebben.

Hoe bizar het ook mag klinken, bovenstaand verhaal lijkt zich op dit moment af te spelen in de Rocky Mountains. De Amerikaanse antiquair Forest Fenn zou een schat met een waarde van ongeveer twee miljoen dollar in de bergen van de Rocky Mountains hebben verstopt, nadat hij te horen kreeg dat hij door kanker niet lang meer te leven had. Het zou gaan om een kist met edelstenen, juwelen, bijzondere munten en goud. Zijn doel was de schat voor zijn einde te verstoppen en op die manier het aardse leven te verlaten met een mysterie als nalatenschap.

Maar Fenn overleefde zijn ziekte en de schat werd niet verstopt. Tot Fenn 80 werd. Geïnspireerd door die mijlpaal in zijn leven, besloot hij de schat alsnog te verstoppen. In zijn memoires, die in 2010 gepubliceerd werden, plaatste hij een cryptisch gedicht dat naar de vindplaats zou moeten leiden. Sindsdien zouden duizenden mensen op zoek zijn gegaan naar de miljoenenschat. Die is echter nog niet gevonden. Alle blogs en internetfora waar mensen hun inzichten in de zoektocht delen, ten spijt. Toch zeggen veel bekenden van Fenn, dat ze niet geloven dat het verhaal over de schat een hoax is.

Slachtoffers van de zoektocht

Maar daar houdt het spannende gedeelte van het verhaal wel op en begint het treurige verhaal. Want waar zulke grote bedragen in het spel zijn, gebeuren gekke en nare dingen. Zo zou Fenn al meerdere malen zijn bedreigd, maar de zoekers zelf lopen ook een groot risico. Sinds 2013 zouden rangers in Yellowstone Park minimaal tien keer in actie zijn gekomen op schatzoekers uit de problemen te halen. Nog treuriger: maar liefst vier schatzoekers zouden hun tocht al met de dood hebben moeten bekopen.

Oproep zoektocht te beëindigen

Daarom hebben de autoriteiten van New Mexico Fenn opgeroepen zijn schat op te (laten) halen, meer hints te geven, of de treasure hunt op een andere manier te beëindigen. Tegen Amerikaanse media heeft Fenn gezegd dat hij dat niet van plan is, en dat hij zich ook niet direct verantwoordelijk voelt voor de dood van de schatzoekers. Wel heeft hij gewaarschuwd dat schatzoekers zich goed moeten voorbereiden op hun zoektocht. Die brengt de schatzoekers immers in onherbergzaam terrein.

Het Amerikaanse ABC News interviewde schatzoekers en Fenn zelf. 

Bronnen:

San Diego Tribune

National Public Radio 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)