Bergen aan het Meer van Genève / Lac Léman. Foto Hilverd

Dreigt een tsunami over Genève te spoelen?

Bergen aan het Meer van Genève / Lac Léman. Foto HilverdOnderzoekers hebben vastgesteld dat 1500 jaar geleden een tsunami het Zwitserse Genève heeft verwoest. Nog zo’n storm in het gebied zou volgens het team niet uitgesloten zijn.

De tsunami van vijftien eeuwen geleden werd veroorzaakt door een enorme landverschuiving (als gevolg van een rotslawine op een berg). Dit veroorzaakte een vloedgolf in de rivier de Rhône, dat verbonden is met het Meer van Genève (Lac Léman). De golf zou vervolgens de stad hebben verzwolgen.

De onderzoekers baseren dit op basis van monsters die ze van de bodem van het meer hebben genomen. Het aardoppervlak zou indertijd boven het meer hebben gelegen toen het plots in de Rhône werd verschoven. Dat zou een tsunami hebben veroorzaakt die over de gehele lengte van het Meer van Genève raasde.

Een soortgelijke natuurramp zou volgens het team nogmaals kunnen gebeuren. Er is namelijk bewijs gevonden dat er meerdere keren een vloedgolf is ontstaan in het meer sinds de laatste ijstijd. Dit duidt derhalve een patroon aan, waardoor er volgens geoloog Guy Simpson reden is om te geloven dat het nog eens kan gebeuren. Wel benadrukken de onderzoekers dat er tot nu toe geen enkele indicatie is dat er binnenkort een tsunami zal ontstaan.

De onderzoekers willen meer in het algemeen de aandacht vestigen op het gevaar van tsunami's in sommige andere grote meren, ook in gebieden waar geen grote aardbevingen te verwachten zijn. Deze tsunami's zijn extra gevaarlijk omdat de waarschuwingstijd slechts een kwestie van minuten is, terwijl tsunami's in de oceaan meestal ver van de kust plaatsvinden en er één of meer uren waarschuwingstijd is.

Het verslag van het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschapsjournaal Nature Geoscience en is ook op de website van het journaal te koop.

Bergen aan het Meer van Genève / Lac Léman. Foto Hilverd

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen