Nanga Parbat

Duits-Italiaanse expeditie op Nanga Parbat beëindigd

Nanga ParbatNa drie pogingen van de Italiaans-Duitse expeditie naar de top van de Nanga Parbat, hebben klimmers David Göttler en Simone Moro (Italië) hun missie afgebroken. Ze wilden als eersten in de winter de top van de Pakistaanse berg (8126 meter) aantikken, maar de weersomstandigheden lieten het niet toe. De Poolse missie bestaande uit Jacek Teler, Pawel Dunaj, Tomek Mackiewicz en Michal Obrycki doet nog een poging.

7200 meter

Maandag strandden David Göttler en Tomek Mackiewicz op 7200 meter hoogte door extreem koude temperaturen en hevige windvlagen, hoewel de klimmers in vorm waren en ze de Diamir-zijde goed konden zien. Via die zijde zouden ze bij een geslaagde missie afdalen. Enkele dagen eerder moest Simone Moro achterblijven, geteisterd door maagproblemen.

Risico's op Nanga Parbat

Na Göttlers tegenslag besloten hij en Moro af te dalen naar het basiskamp waar ze missiemaat Emilio Previtali (Italië), die was achtergebleven voor berichtgeving aan de media, ontmoetten. Na de derde poging vond het drietal het welletjes, ook met het oog op ongunstige weersvoorspellingen en excessieve sneeuwval deze maand. Dit weekend zijn ze hoogstwaarschijnlijk weer thuis.

De Polen nemen meer risico; zij hebben besloten om tot uiterlijk 21 maart op de Nanga Parbat te blijven en de top proberen te bereiken. Expeditieleider Mackiewicz laat weten dat de groep, mede dankzij Moro over ruim voldoende etenswaren beschikt en bijzonder gemotiveerd is om alsnog het hoogste punt van de berg te bereiken. Ook deze klimgroep heeft de derde poging achter de rug. De eerdere pogingen van de Duits-Italiaanse en Poolse missies stuitten eveneens op sterke windkrachten, extreme kou en dichte nevel.

Doden op de Nanga Parbat

De Nanga Parbat is de op acht na hoogste berg op aarde. Tientallen klimmers vonden er de dood, waaronder de bekende Karl Unterkircher. In 2013 kwam de berg volop in het nieuws door een aanval van de Taliban op het basiskamp waarbij tien van de elf aanwezige klimmers werden gedood.

Lees ook dit bericht op het blog Altitude pakistan en de blogs van de Duits-Italiaanse expeditie.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer