The great white silence - Foto: DMFF

Dutch Mountain Film Festival met historische film in Utrecht

Diverse filmfestivals zijn jaarlijks te gast in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Dit jaar ook het Dutch Mountain Film Festival. Het DMFF organiseert voor Timeless Sunday, zondag 22 februari een preview van de historische expeditiefilm en natuurdocumentaire 'The Great White Silence' uit 1924.

Dit filmverslag bracht de eerste bewegende beelden van het leven op de Zuidpool naar het grote publiek. Het immense ijslandschap was toen minstens zo indrukwekkend als de beelden van de noodlottige Zuidpoolexpeditie van kapitein Scott.

Eerste bewegende beelden van Antarctica

Tegenwoordig is iedereen gewend aan beelden van de uithoeken van de wereld, en zelfs het heelal. In de jaren '20 maakten de eerste bewegende beelden van de Zuidpool enorme indruk. Het publiek zag voor het eerst jagende orka's, drukbevolkte pinguïnkolonies en een indrukwekkend ijslandschap. Herbert Ponting was aangesteld als officiële fotograaf in de tweede expeditie van de Brit Robert F. Scott naar de Zuidpool. Pas na de Eerste Wereldoorlog monteerde Ponting zijn materiaal uit 1912 voor de zwijgende film 'The Great White Silence'. De documentaire bevat slechts enkele opnamen van de gedoemde expeditieleider. In de film is te zien hoe kapitein Scott met vier expeditiegenoten langzaam verdwijnt in het onmetelijke wit. Scott bereikte ongeveer een maand na de Noor Roald Amundsen de Zuidpool; het team zou de terugtocht niet overleven.

Oorspronkelijke kleurtonen

Na afloop van de tragische expeditie heeft Ponting altijd zijn best gedaan de heroïek van de expeditie en de onmetelijke schoonheid van Antarctica onder de aandacht te houden. Zijn magistrale beelden van het majestueuze en mystieke ijslandschap spreken nog steeds tot de verbeelding. De erfgenaam van de negatieven van de expeditie, het Britse Nationale Archief, heeft met de nieuwste chemische en digitale technieken de film gerestaureerd en de oorspronkelijke kleurtonen weer toegepast. Het dramatische landschap komt weer tot leven met haarscherpe beelden.

Zwijgende film met live muziek

'The Great White Silence' (1924) van Herbert Ponting past naadloos bij de serie Timeless Sunday (filmklassiekers op zondag) van het Louis Hartlooper Complex, een cultureel ontmoetingshuis dat participeert in bijzondere initiatieven op het gebied van beeld en film.

Timeless Sunday op 22 februari bestaat uit een matinee om 11.30 uur en een special om 19.00 uur. Musicus en filmjournalist Kevin Toma componeerde in opdracht van het DMFF nieuwe muziek bij de historische film en voert deze tijdens de voorstelling van 19.00 uur live uit. De Amsterdamse publicist Paul Rübsaam, medewerker van Schokkend Nieuws en liefhebber van de vroege bergfilm, verzorgt een inleiding.

Dutch Mountain Film Festival

Het DMFF is een internationaal bergfilmfestival in Noordwest-Europa en wil bezoekers de schoonheid en duurzame waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. Het festival trekt een breed publiek door de kwaliteit van zijn filmprogramma en uitgebreide sportieve en culturele randprogrammering.Meer info: dmff.eu

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?