Eerste kunstmatig besneeuwde toerskipiste in Oberammergau

Toerskiërs worden steeds meer gesignaleerd op of aan de rand van skipistes, vaak tot ergernis van gewone skiërs. De skipistes trekken aan vanwege hun toegankelijkheid en de (lawine)veiligheid. Enkele Duitse skigebieden proberen toerskiërs steeds meer in de watten te leggen, maar beide groepen tevreden houden blijft een lastige evenwichtsoefening.

In het 837 meter hooggelegen Oberammergau, vlakbij Garmisch-Partenkirchen (Duitsland), gaat men daarin volgens milieuorganisaties daarin nu te ver. Het bedrijf dat de Kolbensesselbahn exploiteert heeft een speciale ‘stijgpiste’ voor toerskiërs laten aanleggen naar de 450 meter hoger gelegen Kolbensattelhütte. Sneeuw gegarandeerd bij eender welk weer: dank zij de inzet van sneeuwkannonnen.  Daarnaast is er onder de skipiste een tunnel van twintig meter lengte gegraven opdat toerskiërs en pisteskiërs elkaar niet in de weg zouden zitten.De uitbater van de stoeltjeslift verantwoordt zijn investering door erop te duiden dat de toerskisport lang niet alleen meer gaat over het opzoeken van verlaten toppen in de winterse bergen. Steeds meer toerskiërs beoefenen de sport als een vorm van fitness of conditietraining. Zij blijven bij of op de piste omdat ze op een eenvoudige en veilige manier aan het eind van de inspanning weer naar beneden willen kunnen.

Kritiek op deze vernieuwing is niet uit de lucht. De Bund Naturschutz in Bayern, een milieuorganisatie, heeft het over een “perversie van de oorspronkelijke gedachte over het beleven van de bergen in de winter. Het gaat om een volgende stap in de technische ontsluiting van de bergwereld, waar de mens de bergen aan het skiën aanpast in plaats van andersom.”

Bron: Bergen Magazine 1 2011

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?