versoepeling reisadvies

Eerste stap naar reizen gezet!

In een persconferentie op 11 mei maakte de Nederlandse premier Rutte bekend dat de reisadviezen weer flexibeler gaan worden. Op dit moment geldt nog er nog één negatief reisadvies voor de hele wereld. Maar daar komt verandering in. De premier kondigde aan dat het generieke reisadvies per 15 mei komt te vervallen en dat er vanaf die dag weer reisadviezen per land komen.

Dat wil nog niet zeggen dat er ook meteen landen op ‘groen’ gaan. Dat is afhankelijk van de situatie in dat land én hoe dat land aankijkt tegen de situatie in Nederland. Toch zien veel mensen dit als een eerste en belangrijke stap naar het heropenen van de grenzen. Dat betekent dus weer de overzichten met reisadviezen afspeuren!


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Hoe werken die reisadviezen ook alweer?

De reisadviezen kennen vier kleuren. Rood, oranje, geel en groen. Bij rood wordt elke reis afgeraden, bij oranje wordt aangeraden om alleen voor de hoogst noodzakelijke reizen naar een land te gaan. Bij geel is reizen ook voor niet-noodzakelijke reizen toegestaan, maar moeten reizigers wel alert zijn. Groen geeft aan dat er geen restricties zijn. Die kleurcodes zijn ook van belang voor je reisverzekeringen. Bij negatieve adviezen (oranje en rood) wordt er veel minder makkelijk uitgekeerd.

En een coronapaspoort?

Veel reisorganisaties zijn voorstander van een coronapaspoort waarmee je als reiziger kan aantonen dat je geen besmettingsgevaar vormt. Het zou dan moeten gaan om het ‘EU COVID-19-certificaat’. Zo’n certificaat geeft aan dat je als gebruiker óf een vaccinatie hebt gehad, welk vaccin en wanneer; of een negatieve COVID-19 test heeft gehad, of Recent een COVID-19 infectie heeft doorgemaakt en daarvan genezen bent. Het is dus niet zozeer een vaccinatie-paspoort. Met zo’n bewijs, dat overal in de EU geldig zou moeten zijn, zouden allerlei reisvoorwaarden zoals soms dure sneltests niet meer nodig moeten zijn.

Kan je al een vakantie boeken?

Veel reisorganisaties merkten al kort na de persconferentie dat er meer boekingen binnen kwamen. Echter, het is nog niet helemaal zeker dat we weer op reis kunnen. De reisadviezen zijn immers nog niet groen of geel. Versoepelingen die al door zijn gevoerd, gingen vooral om de quarantaineverplichtingen voor mensen die terugkeren naar Nederland. Voor een aantal Zuid-Europese landen is die vervallen, maar dat wil nog niet zeggen dat het reizen naar een land nu helemaal mogelijk is. Veel reisorganisaties en vakantieverblijven bieden daarom nog royale annuleringsvoorwaarden aan. Toch zijn de voortekenen gunstig. Landen zoals Oostenrijk kondigen aan dat ze deze maand nog de grenzen willen openen voor toeristen, al blijven er voor toeristen uit landen waar het risico ‘hoog’ is, wel extra regels gelden, zoals quarantaines.  

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?