GPS rollover

Eind van een GPS-tijdperk

Wandel je vaak met GPS? Of rij je met GPS-navigatie naar je vakantiebestemming in de bergen? Dan moet je even opletten of je GPS na dit 6 april 2019 nog helemaal naar behoren werkt. Op zes april 2019 breekt er namelijk een nieuw GPS-tijdperk aan. En daardoor kan je GPS-apparaat wel eens gekke dingen gaan doen.

Voor een goede werking maakt je GPS gebruik van een bepaalde datumnotering. Daarbij gebruikt de GPS een bepaalde weeknummering gebaseerd op tien getallen. Met die nummering kan je GPS-apparaat 1024 weken van een uniek nummer voorzien. Als alle 1024 weken voorbij zijn, gaat de teller weer op nul.

Je voelt ‘m al aankomen. Op 6 april 2019 zijn alle 1024 weeknummers ‘op’ en springt de teller weer op nul, dat wordt de rollover genoemd. Door die rollover kan je GPS dus raar gaan doen. Een precieze locatiebepaling moet nog wel lukken, maar dan kan het wel zo zijn dat daar een hele rare tijd bij staat. Als je GPS apparaat de voor de tijdweergave volledig afhankelijk is van die weeknummering kan je GPS opeens ‘denken’ dat het weer augustus 1999 is. En daardoor kunnen bijvoorbeeld tracklogs niet meer kloppen. 

Moet ik nu een nieuwe GPS?

Waarschijnlijk niet. Uiteraard is bij fabrikanten al lang bekend dat de rollover eraan zit te komen. Bij nieuwere modellen zal rekening gehouden zijn met de rollover. Voor andere modellen zijn er meestal software-updates beschikbaar, die er voor zorgen dat je GPS nog normaal werkt na 6 april. Hooguit bij GPS-apparaten die écht oud zijn, is zo’n update niet meer beschikbaar. Dan kan de hardware van je apparaat de nieuwe software niet meer aan. Controleer dus even bij de fabrikant van je GPS of er een software-update voor jouw GPS klaar staat en geef je GPS indien nodig een update.

Controleer al je GPS-apparaten

De rollover geldt dus voor alle GPS-apparatuur, dus niet alleen je handheld GPS waarmee je de bergen in gaat, maar ook die in je auto. Controleer die dus ook even!

Het is trouwens niet voor het eerst dat de weeknummers van GPS opraken. De vorige keer was in 1999. Alleen waren er toen veel minder GPS-apparaten in omloop, waardoor de verandering veel minder werd opgemerkt.

Meer weten? Hier vind je handige informatie in het Nederlands. 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!