Eten in de bergen steeds beter

Oliebollen die taai zijn, goulashsoep uit de emmer en bevroren schnitzel uit de friteuse. Veel van het eten dat je in de zelfbedieningsrestaurants in de Alpen krijgt, kan amper worden omschreven als authentieke gerechten. De drukte in het hoogseizoen kan voor een hoge omzet zorgen, maar de genotsfactor is af en toe erg laag. Al voor een lange tijd geldt er in de bergen vaak de trieste vuistregel: hoe hoger de hut, hoe duurder de soep uit pakjes en hoe lager de culinaire eisen.

Culinaire diversiteit

De laatste jaren is er echter een vooruitgang zichtbaar. De hotelgids GaultMillau gids heeft voor het eerst ook berghutten meegerekend. De hutten waar je het best kunt eten bevinden zich bijna allemaal in Zuid-Tirol. Dit is voor fijnproevers geen verrassing. Nergens anders in de bergen vind je zo'n culinaire diversiteit die te danken is aan de combinatie van Alpine en Mediterrane ingrediënten. Daarnaast is het ook de creativiteit van de chef-koks die je het beste in Zuid-Tirol kunt ervaren. Er is in totaal naar 131 berghutten gekeken door Gault-Millau.

Niet de standaard maaltijd

Onder de uitstekende hutten bevonden zich de Emilio-Comici-Hut, gelegen op een hoogte van 2154 meter aan de voet van de Sassolungo in Selva Gardena, de Hagner Alm in Welschnofen en de Berghof Hofer Alpl in Völs. Daarnaast zijn andere goede hutten de Isihütte in Radein, de Jorahütte in San Candido en de Schatzerhütte in Afers bij Brixen. De genoemde hutten zijn gelegen in de ski- en wandelgebieden en ze zien er aards en rustiek uit. Maar het meest belangrijke is dat het eten er erg goed is en zij niet de standaard maaltijd aanbieden zoals Knödelsuppe en worst met frietjes.

Foto van Daniel Schwen als Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International via wikimedia commons

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past