Mayon vulkaan in 2009 Foto Denvie Balidoy

Europese toeristen omgekomen tijdens beklimming vulkaan

Mayon vulkaan in 2009 Foto Denvie BalidoyBij een plotselinge uitbarsting van de vulkaan Mayon in de Filippijnen zijn vier toeristen en een Filippijnse gids om het leven gekomen. Een groep van twintig tot dertig toeristen was bezig met het beklimmen van de vulkaan onder begeleiding van de Filippijnse gids. Ze hadden overnacht op de vulkaan toen ze dinsdagochtend wakker werden door een plotselinge uitbarsting.

Bij de uitbarsting zijn drie Duitsers, een Oostenrijker en de Filippijnse gids om het leven gekomen. Ten minste zeven andere toeristen zijn gewond geraakt. De rest van de groep is ongedeerd gebleven en kon op tijd wegkomen. Er was eerder geen waarschuwing dat de vulkaan zou kunnen uitbarsten. De uitbarsting duurde ongeveer een minuut en zorgde voor veel as en brokken steen. Ook kwamen er door de uitbarsting giftige stoffen in de lucht. De toeristen zijn hoogstwaarschijnlijk om het leven gekomen door de brokken steen die door de lucht vlogen.

2462 meter hoge vulkaan

Helikopters hebben de toeristen van de vulkaan gehaald. De toeristen hadden hun kamp opgezet op ongeveer 900 meter hoogte. De vulkaan is 2462 meter hoog. Dit zorgde voor grote brokken stenen die bij de toeristen terechtkwamen.

De bewoners in de omgeving worden niet geëvacueerd, omdat de vulkaan nu stabiel is. De uitbarsting was tot 6 km ver te voelen. De vulkaan ligt 350 km van de hoofdstad Manilla.

De plotselinge uitbarsting van vulkaan Mayon was niet abnormaal. De vulkaan is in de laatste 400 jaar al ongeveer vijftig keer uitgebarsten. Hierdoor is het een van de meest actieve vulkanen van de Filippijnen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2009. De bewoners in de omgeving werden toen geëvacueerd, omdat er een grotere uitbarsting werd verwacht.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling