Sneeuw. Foto timo_w2s

Extreem weer in Alpenlanden: regen, sneeuw en zon

Sneeuw. Foto timo_w2sDe vele regenval in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Italië hebben grote overstromingen veroorzaakt. Daardoor zijn er meerdere doden gevallen. In het Franse departement Var werden 750 mensen geëvacueerd. In Zwitserland daarentegen werden zomerse temperaturen gemeten.

Het waterpeil in de Var steeg van 1,5 meter naar 5 meter. Ook de departementen Hérault en Gard werden zwaar getroffen. De schade is daar groot doordat rivieren buiten hun oevers traden. Een Duitse man die in een caravan aan de oevers van de Hérault woonde, werd sinds vrijdag vermist. Zondag werd het lichaam van de man gevonden, hij was door het water meegesleurd. 1200 mensen moesten door de brandweer gered worden. Een bejaard echtpaar kwam om door koolmonoxidevergifting toen zij hun kelder leeg wilden pompen.

In het noorden van Italië zijn ook meerdere doden gevallen door het water. In Napels kwam een man om het leven toen een boom op zijn auto viel. In Genua waren eerder al zeven doden gevallen. Veel straten in de stad zijn ondergelopen en ook Venetië staat onder water.

In de bergen zorgde de neerslag juist voor veel sneeuw. In de Zuid-Franse Alpen viel in sommige gebieden een meter sneeuw. De voorspelde twee meter sneeuw in Italië werd echter niet gehaald, ook daar viel 'maar' een meter sneeuw.

Aan de andere kant van de Alpen was er van neerslag niets te merken. In het Zwitserse Quinten aan het Walenmeer werden temperaturen gemeten van boven de vijfentwintig graden. In Glarus werd het 24,1 graden. De laatste keer dat het daar in november zo warm was, was in 1958. Ook in Oost-Zwitserland, Centraal Zwitserland en Berner Oberland werden temperaturen van meer dan twintig graden gemeten. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.