Finsteraarhorn. Foto Andreas Fischler

Finsteraarhorn viert 200 jarig jubileum eerste beklimming

Finsteraarhorn. Foto Andreas FischlerOp 16 augustus 1812 werd voor het eerst de 4274 meter hoge Finsteraarhorn in Berner Oberland beklommen door Alois Volker, Joseph Bortis en Arnold Abbühl, maar bewezen is het niet. Deze maand wordt het 200-jarig jubileum van 22 juli tot 17 augustus het jubileum van de Finsteraarhorn gevierd met verschillende evenementen rond en op de Finsteraarhorn.

Zo wordt er onder andere op 4 augustus op de berg een markt met lokale producten georganiseerd, op 10 augustus een open air festival, op 13 augustus een tentoonstelling over de (vermoedelijk) eerste beklimming op de Finsteraarhorn en op 16 augustus een helikoptervlucht boven de berg.

Eerste beklimming Finsteraarhorn omstreden

De eerste beklimming van de Finsteraarhorn was vrij omstreden. Omdat er nooit bewijs is geweest van de beklimming op 16 augustus 1812 van de alpinisten, die via de zuid-oost-graat klommen, werd de beklimming van Jakob Leuthold en Johann Währen op 10 augustus 1829 als eerste aangemerkt. Zij klommen via de noordwand, een veel makkelijkere route. Uiteindelijk is na onderzoek toch wel gebleken dat de eerste beklimming plaatsvond op 16 augustus 1812.

De Flinsteraarhorn ligt in de oostenlijke Berner Alpen in Zwitserland op de grens van de kantons Bern en Wallis en is opgebouwd uit Amfiboliet (metamorf gesteente). Uit de gletsjers aan de oostflank van de top ontspringt de Aare, een grote zijrivier van de rijn.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden