Oostenrijk. Foto: Kellinahandbasket (Flickr)

Flinke investering kunstsneeuw Oostenrijk

Om te skiën of te snowboarden heb je sneeuw nodig. Veel sneeuw. Helaas kunnen de weergoden niet altijd aan die wens voldoen. Daarom heeft Oostenrijk al sinds 2000 zo'n 1,3 miljard euro geïnvesteerd in kunstsneeuw(installaties).

Kunstmatige sneeuwvoorziening

Deze flinke invetering uit zich vooral in de aanschaf van sneeuwkanonnen en -lansen, die respectievelijk ongeveer 35.000 en 10.000 euro kosten. Deze sneeuwkanonnen (zo'n 20.000 in Oostenrijk) zorgen voor een bepaalde zekerheid die tegenwoordig steeds meer nodig lijkt te zijn. Zonder deze kunstmatige sneeuwvoorziening hadden de skiseizoenen van de afgelopen jaren er heel anders uitgezien. Vooral het skitoerisme aan de start van dit seizoen is door de kunstsneeuw uit de brand geholpen.

Efficiënter investeren

Hoewel veel sneeuwfanaten blij zijn dat ze überhaupt op wintersport kunnen, zijn er ook partijen die tegen de massale inzet van kunstsneeuw zijn. Robert Steiger - werkzaam bij het Management Center Innsbruck - is van mening dat men veel efficiënter om moet gaan met de investeringen in sneeuwvoorzieningen. De kunstsneeuw is volgens hem lang niet in elk gebied even winstgevend. Steeds meer skiresorts dreigen failliet te gaan door de verandering van het klimaat en de kosten om deze resorts draaiende te houden, zullen volgens Steiger uiteindelijk vallen op de lokale steden en zelfs de staat.

Bron: Der Standaard

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen