Free solo genomieerd voor Oscar

Free Solo genomineerd voor een Oscar

Het gebeurt niet vaak: een bergfilm die genomineerd is voor een Oscar. Free Solo, de bloedstollende documentaire over Alex Honnolds beklimming van El Capitan is genomineerd voor een Oscar.

Free Solo is genomineerd in de categorie ‘Documentary Feature’, een lange documentaire en staat in die categorie op de shortlist van vijftien films. De film, die niet alleen de beklimming van El Capitain laat zien, maar ook de impact die de film op het leven van Alex Honnold had. Op zijn vriendschappen, maar ook op de medische toestand van Honnold.

Wereldwijd oogstte de documentaire al veel lof, bijvoorbeeld op het filmfestival IDFA in Amsterdam. Veel kijkers bekeken de film met het zweet in de handpalmen. Om een indruk te geven van hoe spannend het was: tijdens het filmen van de beklimming, durfde een van de cameramensen zelf niet te kijken.

Bergfilms genomineerd voor een Oscar

Het gebeurt niet vaak dat een documentaire waarin de bergen een hoofdrol spelen op de shortlist voor een Oscar terechtkomt. Twee films die het ook zo ver schopten waren Touching the Void (2003) en Solo (1973).

Inmiddels draait Free Solo ook in Nederlandse bioscopen. Heb jij ‘m al gezien?

 

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?