Alex Honnold op  El Capitan

Alex Honnold beklimt El Capitan free solo

Niemand hield voor mogelijk dat het kon, maar het is Alex Honnold gelukt. De Amerikaanse klimmer bedwong de 900 meter hoge bergwand van El Capitan in het Amerikaanse Yosemite Park. Zonder touwen of andere veiligheidsmiddelen. Alex Honnold is de eerste die dat deed, en daarmee schreef hij klimmersgeschiedenis.

Alex Honnold beklom de bergwand in bijna vier uur tijd. Als eerste deed hij dat zonder gebruik te maken van touwen en andere veiligheidsmaatregelen. Andere klimmers noemen de prestatie van Honnold ‘de maandlanding van het free-solo rotsklimmen’.

Freerider

Honnold beklom El Capitan, of ‘El Cap’ via de route ‘Freerider’. Volgens kenners is die route zo moeilijk dat het al nieuwswaardig is als iemand ook met touwen de top van de wand weet te bereiken. Laat staan als iemand dat zonder touwen doet. Voor zijn expeditie ging Honnold daarom niet over één nacht ijs. Een jaar lang trainde hij in het diepste geheim voor zijn expeditie. Alleen een select gezelschap van vrienden wist van de plannen. In november 2016 deed Honnold al een eerste poging om El Cap in free-solo-stijl te beklimmen, maar keerde na een uur klimmen terug, omdat de omstandigheden tegen zaten. Dit keer had hij wel succes. De beklimming is door National Geographic vastgelegd. Later verschijnt daar nog een documentaire van. De eerste beelden van de beklimming zijn hier alvast te bekijken!

Angst opzij zetten

De kracht van Alex Honnold ligt voor een groot deel in die voorbereiding. Het busje waarmee Honnold van rotsmuur naar rotsmuur rijdt, heeft hij speciaal ingericht om ook tijdens zijn expedities te blijven trainen. Een ander belangrijk aspect is dat Honnold in staat is om zijn angst uit te schakelen. Tegen National Geographic legde hij uit: “Als ik daar boven ben, weet ik natuurlijk dat ik in gevaar ben. Maar bang zijn helpt me niet daar boven, het hindert me juist. Daarom zet ik die gevoelens opzij.”

Voor wie vergelijkingsmateriaal nodig heeft, de Belg Tom Waes beklom in 2012 voor het televisieprogramma Tomtesterom El Capitan –gezekerd en onder begeleiding.

Bron: National Geographic 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?