cantabrisch gebergte

Gebergte van de week – Cantabrisch gebergte (Spanje)

In het noorden van Spanje ligt het Cantabrisch gebergte, in het Spaans Cordillera Cantábrica genaamd. Het 300 kilometer lange gebergte strekt zich uit boven Portugal van de de westkant van de Pyreneeën tot aan het Macizo Galaico-Leonés gebergte in de regio Galicië en langs de kust van de Cantabrische zee, het zuidelijke gedeelte van de golf van Biskaje in de Atlantische Oceaan. In het zuiden grenst het aan de Spaanse Hoogvlakte, de centrale Mesata.

Geologie Cantabrisch gebergte

Het Cantabrisch gebergte bestaat uit onder andere het centraal gelegen Picos de Europa. Dit 646 km2 grote Nationale Park heeft sinds 2003 als reservaat een UNESO-Biosfeerstatus. Het gebied herbergt vele diepe grotten waaronder Torca del Cerro met een diepte van -1589 meter. Het hoogste punt ligt ook in de Picos de Europa, de berg Torre de Cerredo (2.648m). Andere hoge bergen in het gebied zijn de Pena Prieta (2.531m) en de Pena Vieja (2.614m).

Het gebergte bestaat voornamelijk uit kalksteen met grillig gevormde pieken, groene dalen en diepe kloven met de rivieren Sella, Cares en Deva. Eigenlijk bestaat het Cantabrisch gebergte uit twee delen: het gedeelte dat langs de kust loopt en soms steil boven de zee uitstijgt, en het hogere gebergte dat als een verlengstuk van de Pyreneeën kan worden gezien. Het gebergte staat in schril contrast met de dorre Spaanse Hoogvlakte omdat het gebergte veel regen ontvangt uit de Golf van Biskaje en dus erg groen is.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Flora en fauna in het Cantabrisch gebergte

Het Cantabrisch gebergte is vooral bekend vanwege de ruige en ongerepte natuur met een grote diversiteit aan dieren en planten. Enkele diersoorten die het gebergte bevat zijn de Cantabrische bruine beer, de Iberische wolf, de Pyrenese gems, de alpenkraai, het auerhoen, de steenarend en gieren zoals de vale gier, aasgier en lammergier. Verder kent het gebergte een rijkdom aan wilde orchideeën en andere planten zoals de stengelloze sleutelbloem, wrangwortels en wilde hyacinthen en verder bomen zoals beuken en steeneiken.

Wandelen en klimmen in het Cantabrisch gebergte

Het Cantabrisch gebergte staat bekend vanwege de vele goede mogelijkheden om te wandelen en te klimmen. Wat wandelen betreft, de gemeentes in de regio zijn steeds meer bezig het netwerk aan wandelroutes uit te breiden. Zo is er bijvoorbeeld een cultuur/natuur route genaamd “In de voetstappen van de legioenen”, waarin de Romeinse en Keltische roots van de regio naar voren komen tijdens de route. Een andere en kortere route is bijvoorbeeld een wandeling langs rivier de Cares. Ook is er een netwerk van goed onderhouden bergschuilplaatsen. Het weer is vaak onberekenbaar vanwege de ligging aan zee en plotselinge mist kan voor gevaar en desoriëntatie zorgen. Een bekende plek om te klimmen is de Naranjo de Bulnes in de Picos de Europa. Verder kun je er prima kanoën op bijvoorbeeld de rivier Deva, grotklimmen en mountainbiken.
 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?