Canyoning in een kloof. Foto kanjiroushi

Geen canyoning-verbod na ongeluk in Amden

Canyoning in een kloof. Foto kanjiroushiDe gemeenteraad van het Zwitserse plaatsje Amden am Walensee heeft maandagavond besloten geen verbod in te stellen op de buitensport canyoning. Nadat op 7 oktober 2012 een gids en een deelneemster tijdens het canyoning dodelijk verongelukten, kwam de discussie los.

Canyoning is een avontuurlijke sport waarbij je in een groep al klimmend, zwemmend en glijdend de loop van een rivier door een bergkloof of canyon volgt.

Op 7 oktober jl. ging een 24-jarige Belgische gids met een groep, voor de laatste keer dit seizoen, de kloof bij Amden in. Even later volgde er nog een groep. Beide groepen werden verrast door hevige regenval en een flinke en snelle stijging van het water. Daardoor kwamen ze in moeilijkheden. Door de sterke stroming op het water raakten de Belgische gids en een Duitse toeriste vermist. ‘Met helikopters hebben we de groep in veiligheid gebracht’, zegt Hanspeter Krüsi van de Zwitserse politie. ‘Maar de twee vermisten vonden we pas zeven uur later terug. Jammer genoeg kon de arts alleen nog hun dood vaststellen.’

‘Om de sport nu te verbieden, naar aanleiding van het ongeluk, zou niet evenredig zijn’, zei burgemeester Urs Roth.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past