Nanga Parbat. Foto Faisal.Saeed

Genomineerden voor Piolet d'Or 2013 bekend

Nanga Parbat. Foto Faisal.SaeedDe genomineerden voor de Piolet d'Or 2013, de belangrijkste internationale prijs voor bergbeklimmers, zijn bekend. Deze 21e editie vindt plaats van 3 tot en met 6 april in Courmayeur (Italië) en Chamonix (Frankrijk) aan de voet van de Mont Blanc. De Lifetime Achievement Award gaat naar de Oostenrijker Kurt Diemberger. 

De Fransen Sebastien Bohin, Didier Jourdain, Sebastien Moatti en Sebastien Ratel zijn genomineerd voor hun beklimming van de Kamet, in India van 7756 meter hoogte. De tweede nominatie is voor de Britse Mick Fowler en Paul Remsden met hun beklimming van de 6142 meter hoge Shiva in India.

De derde nominatie gaat naar de Russen Dmitry Golovchenko, Alexander Lange en Sergey Nilov. Zij kregen het voor elkaar de veel besproken, maar nog nooit beklommen, Muztagh Tower van 7284 meter in Pakistan te beklimmen in 17 dagen. Kyle Dempster, Hayden Kennedy en Josh Wharton uit de Verenigde Staten kozen ervoor de Orge (7285 meter in Pakistan) vanuit het zuiden te beklimmen waardoor ook zij genomineerd zijn.

Het Britse duo Sandy Allan en Rick Allen legden een afstand af op de Mazeno Ridge van de Nanga Parbat in Pakistan, wat misschien wel de langste bergrug ter wereld is op 8125 meter. Als laatste werden de Japanse Tatsuya Aoki, Yasuhiro Hanatani en Hiroyoshi Manom genomineerd voor hun zesdaagse beklimming van de berg Kyashar op 6770 meter in Nepal.

Bron: PlanetMountain.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.