Geologen: “Alpen eroderen door platentektoniek”

De erosie van de Alpen was de afgelopen vijf miljoen jaar sterker dan daarvoor. Die erosie is meer het gevolg van platentektoniek dan de impact van klimaatverandering. Dat is althans de conclusie van geologen aan de Universiteit van München en de Universiteit van Bern.

De Alpen, die ruwweg 35 miljoen jaar geleden vorm begonnen te krijgen, zijn ontstaan uit de botsing tussen Afrikaanse en Euraziatische tektonische platen. Sindsdien groeiden de Alpen hoger en hoger, maar erosie houdt de bergketen klein.

Terwijl veel wetenschappers het zien als een gevolg van de opwarming van de aarde, zien de geologen Anke Friedrich (Universiteit München) en Fritz Schlunegger (Universiteit Bern) de toegenomen erosie vooral als een gevolg van ondergrondse tektonische krachten.

Door het wegschuiven van de Adriatische plaat in het oosten vijf miljoen jaar geleden, werden de oostelijke Alpen met rust gelaten. Onderzoek toont aan dat in het oosten de erosie niet zozeer is toegenomen. De westelijke Alpen zouden juist meer omhoog zijn gekomen door aanhoudende botsende platenbeweging – waardoor de Mont Blanc en andere van de hoogste Alpen zijn ontstaan – maar door hoogtegroei zijn die Alpen kwetsbaarder.

Bron: Universiteit München.

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?