Gletsjer Groenland verliest enorm blok ijs

In het noorden van Groenland is een enorm stuk ijs afgebroken van de Petermann-gletsjer, die ongeveer 1.000 kilometer ten zuiden van de Noordpool ligt. Dat meldden Amerikaanse media zaterdag op basis van bevindingen van wetenschappers. Zij zagen het ijsblok op satellietbeelden.

De ijsschots is 260 vierkante kilometer groot, of vier keer zo groot als het New Yorkse stadsdeel Manhattan. Het is voor het eerst sinds 1962 dat zo'n groot blok ijs afbrak van een van de twee belangrijkste gletsjers op Groenland.

De deskundigen stellen dat het afgebroken stuk ijs een obstakel kan vormen voor de scheepvaart tussen Noord-Amerika en Europa als het naar het zuiden drijft. De ijskolos drijft nu rond in de straat van Nares, tussen Groenland en Canada. Volgens de universiteit van Delaware zal de schots daar op kleinere eilandjes botsen en vermoedelijk in stukken breken. 

Sinds vorig jaar werd al rekening gehouden met een breuk in de gletsjer, nadat er scheuren in het ijs waren geconstateerd. De oorzaak voor het afbreken van het enorme ijsblok is onduidelijk. Wetenschappers sluiten niet uit dat de opwarming van de aarde ermee te maken heeft. 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer