Sneeuw in de Alpen

Groot lawinegevaar in de bergen

Sneeuw in de AlpenGroot lawinegevaar in grote delen van de Alpen. Hoewel de meeste avalanche-centers nog aan het opstarten zijn, zijn overal de tekenen voor groot lawinegevaar zichtbaar. Er viel de afgelopen dagen lokaal erg veel sneeuw, er stond en staat een stormachtige wind uit west tot noordwest en de onderlaag is slecht. Woensdag  is in Zwitserland een Spaans kind omgekomen in een lawine.

Waarom is het gevaarlijk?

Het beetje sneeuw dat in het hooggebergte lag verbindt zich slecht en waar geen sneeuw lag zijn met name steile grasbodems gevaarlijk omdat het sneeuwdek daar makkelijk kan gaan schuiven. Met lawines als gevolg. Luister goed naar de natuur en pas je plannen er op aan.

De komende dagen zijn er drie type gevaren waar je rekening mee moet houden. Allereerst het weer. Er valt nog steeds veel sneeuw de komende dagen, het blijft hard waaien en door de weststroming zijn de temperatuurverschillen tussen warm- en koufronten aanzienlijk. Drie factoren die het lawinegevaar op scherp zetten.

Ten tweede het terrein. Op veel plekken lag nog geen sneeuw. Enerzijds betekent dit dat de rotsen niet ver zijn en een blessure, botbreuk of nog erger niet ver weg als je off-piste gaat. Daarnaast is er geen goede onderlaag waar de nieuwe sneeuw zich aan kan hechten.

Ten derde de factor mens. Jij en je vrienden dus. Draag een helm waar nodig. Maar draag vooral een schep, pieper en sonde. Zonder deze drie geen off-piste! Let de komende dagen op jezelf en je vrienden. Safety is jouw zaak! Ride hard, but ride smart. 

Bron: www.bergredding.nl

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.