Kaart: William Sager. 3-D kaart van het Tamu Massief

Grootste vulkaan bevindt zich in de Stille Oceaan

 William Sager. 3-D kaart van het Tamu Massief Ongeveer 1.600 km ten oosten van Japan, in de Stille Oceaan, ligt de grootste vulkaan ter wereld. Wetenschappers van de Universiteit van Houston, Texas, hebben dat bevestigd. De onderwatervulkaan is met zijn omvang van 450 bij 650 kilometer officieel de grootste ter wereld omdat het gesteente maar één eruptiepunt bevat. De enorme schildvulkaan wordt Tamu Massief genoemd en zijn grootte komt overeen met schildvulkanen op de planeet Mars.

Tamu Massief

Het team van wetenschappers onderzoeken het vulkanische massief al enige tijd. Ze analyseerden bodemmonsters met een bodemboor en met geluidsgolven vergaarden ze data met hun eigen onderzoeksschip. Door het onderzoek konden ze concluderen dat het Tamu Massief maar één eruptiebron bevat en zodoende kan met zekerheid gezegd worden dat de vulkaan vooralsnog de grootste ter wereld is.

Mons Olympus op Mars

In oppervlak laat de schildvulkaan zich vergelijken met de grootst bekende vulkaan van het zonnestelsel, Mons Olympus op Mars. De top van de vulkaan in het Tamu Massief ligt twee kilometer onder het wateroppervlak. De totale hoogte van de vulkaan wordt geschat op zo'n zeven kilometer. Daarnaast is de vulkaan gigantisch breed met een oppervlakte van ruim 190.000 km2.

Mauna Loa op Hawaï

De schildvulkaan is naar alle waarschijnlijkheid niet meer actief. Volgens geoloog Jan Wijbrans van de VU Amsterdam en Universiteit Leiden, is het te voorspellen dat zo'n uitbarsting nog eens gaat gebeuren. “Maar niet wanneer. Monstererupties zijn zeldzaam en de kans dat onze generatie het nog overkomt is relatief klein.” De lange en brede vorm van de onderwatervulkaan is ontstaan doordat uitgespuwde lavastromen een flinke afstand hebben afgelegd. In de omgeving van het Tamu Massief bevinden zich meer onderwatervulkanen. Deze zijn kleiner en steiler dan die van het Tamu Massief. De grootste en nog actieve vulkaan ter wereld is de Mauna Loa op Hawaï die 4.170 meter boven de zeespiegel uit torent.

Ontong Java Plateau

“Het Tamumassief is de grootste schildvulkaan ooit ontdekt op aarde”, aldus hoofdonderzoeker William Sager van de Universiteit van Houston. Twintig jaar geleden begon hij met het onderzoeken van de vulkaan. “Misschien zijn er wel grotere vulkanen. Zo bevat het Ontong Java Plateau meer stollingsgesteente, maar we weten niet of dit stollingsgesteente veroorzaakt is door één vulkaan of door complexen van meerdere vulkanen.”

Bron: scientias.nl

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?