hallucinaties bij bergbeklimmen

Grote hoogtes en het risico op psychoses

Wie verhalen leest van bergbeklimmers die op grote hoogte waren, is ze vast wel eens tegen gekomen: anekdotes over hallucinaties. Zo komt het nogal eens voor dat bergbeklimmers mensen zagen die er niet waren.

Vaak worden die hallucinaties beschouwd als een ernstig symptoom van hoogteziekte, maar uit nieuw onderzoek van de universiteit van Innsbruck en onderzoekers van het Italiaanse Eurac Research claimen nu dat die hallucinaties een symptoom zijn van iets anders.

Hallucinaties niet door hersenoedeem

De symptomen van hoogteziekte worden toegeschreven aan een hersenoedeem, zwelling van de hersenen, die veroorzaakt kan worden door zuurstofgebrek. Maar volgens de onderzoekers is dat slecht te rijmen de puur psychotische aard van een aantal symptomen. Daarmee zou het oedeem dus niet de oorzaak van de hallucinaties kunnen zijn. Wat dan wel de oorzaak is, is nog een raadsel. De onderzoekers wijzen erop dat zware inspanning onder zware omstandigheden in een klein groepje, of soms zelfs alleen, er voor kan zorgen dat mensen gaan hallucineren

Meer voorbereiding voor bergbeklimmers

De onderzoekers baseren hun conclusie op een literatuuronderzoek naar 83 gevallen van hallucinaties bij bergbeklimmers in wetenschappelijke artikelen. Met het onderzoek hopen de wetenschappers meer te weten te komen over de oorzaken van bijvoorbeeld schizofrenie, maar met de bevindingen kunnen bergbeklimmers zich wellicht ook beter voorbereiden op de uitdagingen die hen te wachten staan.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Medicine 

Bron:

Sciencealert.com 

Afbeelding:

Pixabay

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?