Foto: martin_vmorris. Helikopter in de Dolomieten

Helikopterkosten voor de bergbeklimmer in de Dolomieten

 martin_vmorris. Helikopter in de DolomietenGemeenten in de Dolomieten gaan proberen geld te besparen in het gebruik van een helikopter bij reddingsacties. Het Italiaanse gebergte dat behoort tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO, trekt jaarlijks gigantisch veel toeristen, vaak onvoldoende voorbereid, een combinatie die ook veel ongelukken met zich mee brengt. De gemeenten willen nu de toenemende kosten van het helikopter gebruik op de bergbeklimmer verhalen.

Uitgeputte bergbeklimmers de oorzaak

Talrijke reddingsmissies die vorig jaar gehouden werden in de Dolomieten waren vaak onnodig. Vroeger was het nog zo dat de kosten van het gebruik van een reddingshelikopter door de betreffende gemeenten zelf betaald werden. Om de stijgende kosten te beperken moeten bergbeklimmers nu zelf de kosten voor een helikopter ophoesten als blijkt dat het gebruik van een helikopter medisch ongerechtvaardigd was bij de reddingsactie. “Veel bergbeklimmers bellen de reddingsdienst wanneer ze te uitgeput zijn om de terugweg te aanvaarden en beweren dat ze gewond zijn”, meldde de Italiaanse krant La Repubblica afgelopen woensdag.

Slechte uitrusting bergbeklimmers

Vaak komt het door een slechte uitrusting en onvoldoende voorbereiding dat bergbeklimmers in benarde situaties terechtkomen. Volgens Simone Moro, bergbeklimmer en helikopterpiloot, komt het doordat we gewend zijn dat hulp gratis is. “Niet meer dan terecht dat een bergbeklimmer die bijvoorbeeld denkt op het ijs te kunnen gaan zonder stijgijzers ook zelf kan betalen voor een daaropvolgende reddingsactie”.

Helikopterkosten voor bergbeklimmer

Wie in de provincie Belluno, waar Cortina d'Ampezzo ligt, onnodig de helikopter belt kan een bedrag ophoesten dat kan oplopen tot 7.500 euro, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de reddingsoperatie. Ook in de provincie Trentino wil men klimmers laten betalen door 140 euro per minuut in rekening te brengen voor de tijd dat de helikopter gebruikt wordt.Bronnen:www.ricerca.repubblica.itwww.stol.it

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?