sterrenpark gantrisch

Het eerste sterrenpark van Zwitserland

De bergen zijn een perfecte plek om van een echte sterrenhemel te genieten. In de natuur, ver van steden en lichtvervuiling kun je na zonsondergang genieten van een sterrenhemel die je in de stad nooit zal zien. In Zwitserland wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Het natuurpark Gantrisch is sinds augustus 2019 een heus Dark Sky Park.

Dark Sky Parks zijn een Amerikaans concept om de duisternis van de nacht te beschermen. Door alle lichtvervuiling van steden, wegen en bedrijven is de nachtelijke sterrenhemel op veel plekken nauwelijks nog te zien. Niet alleen missen wij als mensen daardoor een kijkje op een bijzonder schouwspel; ook voor de natuur heeft de lichtvervuiling grote gevolgen. Nachtdieren en op sterren navigerende trekvogels komen in de problemen door de lichtvervuiling. Daarom worden er op steeds meer plekken maatregelen genomen tegen lichtvervuiling.

Maatregelen tegen lichtvervuiling

Zo ook in het natuurgebied Gantrisch, waar bijvoorbeeld nieuwe lantaarnpalen werden vervangen door exemplaren die niet naar de hemel schijnen, overbodige verlichting werd weggehaald en de kleur van veel lichten werd veranderd. Dankzij alle maatregelen is het park veel donkerder dan de omgeving en daarmee heeft het park een officiële erkenning als Dark Sky Park verdiend.

’s Nachts kun je in Gantrisch dus genieten van een prachtige sterrenhemel. Om dat voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken, zijn er in het natuurgebied veel activiteiten te doen. Van avondwandelingen met de boswachter, tot sterrekijkavonden in de sterrenwacht van Uecht. In het wintersportseizoen kun je ook met de lange latten onder genieten van de duisternis. Uiteraard wordt er daarbij goed op gelet dat al die activiteiten niet te veel licht veroorzaken. Meer weten over Sterrenpark Gantrisch? Hier vind je meer informatie over het Dark Sky Park en alle activiteiten in Gantrisch.

Meer duisternis-reservaten

Gantrisch is dus het eerste echte ‘sterrenpark’ van Zwitserland, maar niet de enige plek waar je ’s nachts in de bergen goed sterren kan kijken. Ook in Spanje, Oostenrijk, Groot Brittannië, op de Canarische Eilanden en in de Franse Pyreneeën vind je plekken waar de nachtelijke duisternis wordt beschermd.  

 

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?