Sterren kijken in de bergen

5 plekken waar je sterren kunt kijken

Wat is er mooier dan van een prachtige sterrenhemel genieten. Op een rustig plekje, hoog in de bergen, ver weg van drukte en lichtvervuiling uren turen naar die fonkelende pracht aan de hemel. Maar waar kun je nou écht mooi naar de sterren kijken? We zetten een paar bijzondere plekken op een rijtje.

Montsec, Catalonië, Spanje

Montsec is de beste plek in het Spaanse Catalonië om naar de sterren te kijken. Niet voor niets is hier een waar Astronomisch Park ontwikkeld dat is uitgeroepen tot Starlight Reserve van de UNESCO. Het weer in het gebied is overwegend helder en er is weinig lichtvervuiling. Met andere woorden: prima omstandigheden om van een prachtige sterrenhemel te genieten.

Brecon Beacons, Wales, Groot Brittannië

Wales is waarschijnlijk niet de eerste bestemming als je denkt aan een heldere hemel. En toegegeven, het regent hier best vaak. Toch is Brecon Beacons National Park door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot Dark Sky Reserve. In het Nationaal Park wordt er namelijk alles aan gedaan om de lichtvervuiling zo klein mogelijk te houden. Daardoor zijn de sterren hier goed zichtbaar, als het weer mee zit tenminste. Speciaal voor sterrenkijkers is er zelfs een heus Stargazers Retreat met observatorium.

Fuerteventura, Canarische Eilanden

Hoewel veel toeristen op dit Canarische Eiland ’s avonds laven aan het feestgedruis in de helverlichte toeristenresorts, is het hele eiland een Starlight Reserve. En dat betekent dat je ook hier kunt genieten van een prachtige sterrenhemel. Op veel plekken op het eiland heb je prachtig zicht op de sterren, vooral van januari tot maart, als de temperaturen vrij aangenaam zijn, en het weer droog blijft.

Starlight Area Oost-Alpen en Groβmugl, Oostenrijk

In het oosten van Oostenrijk vind je de UNESCO Starlight Area Oost-Alpen en de Starlight Oasis Groβmugl. De Starlight Area Oost-Alpen meet bij elkaar zo’n 20.000 vierkante kilometer. Dankzij de bergen rondom dringt er maar weinig lichtvervuiling door in het gebied. Doordat je hier ook aardig op hoogte bent (tussen de 1000 en 1500 meter boven zeeniveau) is er weinig atmosferische storing, waardoor het sterrenlicht helder de aarde bereikt. De kleine  Starlight Oasis Groβmugl heeft niet de luxe van hoge bergen die het licht vanuit steden tegenhouden, maar desondanks kun je hier de Melkweg goed bekijken, op slechts 30 kilometer van Wenen.

Pic du Midi

Pic du Midi, Pyreneeën, Frankrijk

Hoog op de Pic du Midi de Bigorre staat al sinds 1880 een observatorium. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de Pyreneeën, maar ’s nachts ook op de hemel. En dat dat uitzicht op de sterrenhemel goed is, blijkt wel uit het feit dat in 2007 vanuit dit observatorium nog twee kleine hemellichamen werden ontdekt.  

Meer inspiratie

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Afdalen van de vers geprepareerde pistes en als allereerste in het skigebied zijn. Het eerste spoor is voor jou!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!