Het Oktoberfest 2014 – ‘O zapft is!’

Het Oktoberfest 2014 – ‘O zapft is!’

Het Oktoberfest 2014 – ‘O zapft is!’Nog maar een paar weken, dan gaat het grootste volksfeest ter wereld weer van start. Traditioneel met het eerste biertje dat de burgemeester ’s zaterdags om 12:00 tapt. Daarna volgen zijn in Beiers dialect uitgesproken woorden ‘O zapft is!’, wat zoveel betekent als: ‘Het is getapt!’. Dit is het startsein voor ruim twee weken feestvieren in München.

De 181e editie

Het gaat hier natuurlijk om het Oktoberfest, dat plaatsvindt in München vanaf de eerste zaterdag na 15 september en vervolgens 16 dagen onophoudelijk voortduurt. Dit jaar vindt de 181e editie van het feest plaats, van 20 september tot en met 5 oktober 2014. Er zijn bijzondere tradities in de loop der jaren ontstaan rond het feest. Zo dragen de feestvierende vrouwen meestal een dirndl en mannen speciale lederhosen en wordt het bier uitsluitend uit de Maβ gedronken, een bierglas met de inhoud van een liter.

Meer weten over de oorsprong en de tradities rond het Oktoberfest? Klik hier.

Tenten, blaaskapellen en bier uit München 

Het feest vindt plaats op de speciaal hiervoor bestemde Theresiaweide, waar veertien kolossale, prachtig versierde tenten staan (waarvan sommigen tot 10.000 feestgangers herbergen). In deze tenten worden standaard zes biermerken geschonken, die allemaal in München worden gebrouwen. Rond de tenten is er op het feestterrein nog een grote kermis en word je vermaakt met livemuziek van verschillende blaaskapellen.

Meer weten over de verschillende tenten en activiteiten? Klik hier.

Meer dan zes miljoen feestgangers zullen de stad München over een paar weken weer platlopen: alles voor een Maβ met koud bier in je lederhosen, terwijl op de achtergrond een blaaskapel volksliedjes speelt.

Foto door Wind via Wikipedia.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.