klimaatverandering mont blanc

Hitte in de West-Alpen

De grote hitte die de West-Alpen treft, is ook voelbaar op de top van de Mont Blanc. Dit werd medegedeeld door ARPA Valle d’Aosta (Agenzia Regionale Protezione Ambiente), waarin wordt uitgelegd hoe de luchttemperatuur – gemeten door het automatische weerstation op de Mont-Blanc de Courmayeur op 4748 meter hoogte – 33 opeenvolgende uren boven nul bleef, dat wil zeggen van middernacht op 10 augustus tot 11 augustus 9.00. 

Tekst Marcia van Bijnen

Het Regionaal Agentschap voor Milieubescherming legt uit: “De temperatuurgegevens zijn een uurgemiddelde gemeten door twee verschillende thermo-hygrometers.” “Dergelijke hoge temperatuurwaarden”, zo voegt ARPA toe, “werden ook gedurende beperktere perioden, geregistreerd op 5 augustus (5 opeenvolgende uren), 18 en 30 juli.” “Het aanhouden van hoge temperaturen op grote hoogte is verantwoordelijk voor het intense smelten van de gletsjers en de snelle afname van de sneeuwbedekking, terwijl de late sneeuwval nu juist aanleiding had gegeven tot hoop op de gezondheid van de gletsjers in de Valle d’Aosta”, sluit het agentschap af.

In dit filmpje is de deplorabele toestand van de Indrengletsjer te zien. Waar dertig jaar geleden nog aan zomerskiën werd gedaan, storten watervallen van de kaalgeslepen grondmorene naar beneden. 

Bron: Aostasera.it

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.