beklimming mont blanc

Te warm om de Mont Blanc te beklimmen?

Wie in de bergen is, heeft het al gemerkt: het is warm. Misschien wel té warm. Want op de Mont Blanc ontstaan problemen door de hitte. Daardoor een ooit technisch niet al te moeilijke tocht naar de top, opeens erg ingewikkeld geworden.

De Mont Blanc is een van de populairste toppen van de Alpen. Jaarlijks staan duizenden mensen op de hoogste top van de Alpen, ondanks de risico’s van de beklimming. Die risico’s zijn dan zaken zoals het vaak verraderlijke weer, hoogteziekte en steenslag. Vooral de vaak hevige steenslag in het Grand Couloir, dat via de normaalroute naar de top overgestoken moet worden, eist vaak slachtoffers, waardoor de berg een gevaarlijke reputatie heeft.

Gletsjerspleet op normaalroute Mont Blanc

Dit voorjaar is er een gevaar bijgekomen. In maart ontdekte een klimmer een grote gletsjerspleet op de Bosses-graat tussen 4.594 m en 4.650 m hoogte. De scheur is waarschijnlijk al oud, maar de sneeuwbrug die er lange tijd overheen lag, is verdwenen. Waarschijnlijk zijn een winter met relatief weinig neerslag en een warm voorjaar de oorzaak van het verdwijnen van de sneeuwlaag. Dat heeft gevolgen voor klimmers. De gletsjerspleet ligt precies op de normaalroute, de meest gebruikte route. Het is mogelijk om de spleet te omzeilen, maar de routes die daarvoor gevolgd moeten worden, zijn veel moeilijker dan de normaalroute.

Zorgen bij de bergredders

De berg is onder gewone omstandigheden al een punt van zorg voor veel bergredders. De laatste jaren is de beklimming van de Mont Blanc erg populair geworden. Zo populair dat het aantal ongelukken flink toeneemt, al was het maar omdat er allerlei waaghalzen stunts op de berg uit proberen te halen. In 2019 probeerden de Franse autoriteiten de drukte op de berg al terug te dringen door strengere eisen aan klimmers op te leggen en die eisen strikter te handhaven. Sindsdien mag de berg niet meer beklommen worden zonder reservering in een van de hutten langs de route omhoog. Het ontstaan van de grote gletsjerspleet baart veel bergredders nu nóg meer zorgen. Zij vrezen dat veel beginnende alpinisten de gevaren van de spleet, of de alternatieve onderschatten routes onderschatten en in de problemen zullen komen.

Meer problemen door warmte

De Mont Blanc is niet de enige berg waar deze problemen spelen. Volgens de Nederlandse berggids Edward Bekker zijn er veel meer bergen en gletsjers die er slecht uit zien. Hij heeft besloten om met zijn bedrijf in ieder geval tot en met juli 2022 de top van de berg niet meer te beklimmen.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.