routes afgesloten door steenslag

Hitte veroorzaakt steenslag, verschillende routes en hutten gesloten

Problemen door steenslagHet is een extreem warme zomer in de Alpen. Daardoor kunnen wandelaars lekker genieten van het zonnetje, maar het zorgt ook voor problemen. Door de warmte smelt het ijs ook op grote hoogte en neemt het risico op steenlawines toe. Verschillende routes en hutten zijn uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Steenslag is een bekend gevaar onder alpinisten, maar door de huidige weersomstandigheden zijn de risico’s groter dan normaal. Ook op grote hoogte begint de permafrost nu te smelten, waardoor stenen losraken. Daarom waarschuwen de autoriteiten in de Alpen voor verhoogd steenslag gevaar, soms zelfs boven de 3000 meter. De waarschuwingen voor steenlawines gelden voor het gehele Alpengebied, maar de situatie kan plaatselijk zeer snel wisselen. Informeer dus altijd kort voor vertrek naar de situatie op jouw route, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dat kan bij de berghutten, of bij lokale berggidsen. De Zwitserse Alpenvereniging SAC heeft hier meer informatie over de huidige problemen met steenslag. 

Normaalroute Mont Blanc weer open   

Één van de routes die dicht ging was de normaalroute op de Mont Blanc. Doordat de vorstgrens naar de 4000 meter klom smolt de sneeuw op het Grand Couloir. De situatie daar werd te onveilig geacht en de route werd gesloten. Daardoor werd ook de Goûter hut onbereikbaar, waardoor de hut moest sluiten.  Inmiddels is de route weer veilig verklaard en zijn zowel de route als de hut weer geopend.

Zuidzijde Matterhorn gesloten

Ook op de Italiaanse kant van de Matterhorn zijn er problemen door de warmte. Los geraakte stenen veroorzaakten een zware steenlawine op de zuidhelling, waardoor de Carrel-Hütte te voet onbereikbaar werd. 25 alpinisten kwamen vast te zitten. Inmiddels hebben zij op eigen kracht het dal kunnen bereiken, maar de Italiaanse autoriteiten hebben besloten de routes aan de zuidzijde tot nader order te sluiten. Aan de Zwitserse kant van de berg zijn de routes nog open, maar de autoriteiten houden de vinger aan de pols.

Omlopen op de Venediger Höhenweg

Ook op de Venediger Höhenweg zijn problemen door steenslag. Het traject tussen de Sajathütte en de Johannishütte is onderbroken door acuut gevaar op steenlawines. Wandelaars kunnen eventueel omlopen via de Kreuzspitz en de Tulpscharte (4,5 uur), of via de Eisseehütte en de Zopatscharte (6,5-7 uur). Beide alternatieve routes zijn gemarkeerd, maar het zijn geen wandelpaden. Ervaring is dus vereist op deze routes.

Bronnen:

sac-cas.ch
nkbv.nl
alpin.de
davplus.de

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt