Hochvogel

Hoe onderzoek je een berg?

De Hochvogel in de Allgäuer Alpen staat er niet best voor. Er dreigt een groot stuk van de top af te breken. Onderzoekers zetten daarom de modernste technologie in, om zo goed mogelijk te voorspellen wat er gaat gebeuren, en nog belangrijker: wanneer.

Maar hoe voorspel je eigenlijk wanneer een berg instort? Wetenschappers van de TU München houden de berg goed in de gaten. In dit filmpje van de Bayerischer Rundfunk (in het Duits) wordt uitgelegd hoe dat gaat en wat er bij zo’n onderzoek komt kijken.

De berg wordt niet alleen met sensoren in de geaten gehouden, met behulp van drones en vliegtuigen worden ook 3D modellen van de bergtop gemaakt. Door die te vergelijken, kunnen de wetenschappers zien hoe de berg ‘beweegt’. En die 3D-modellen zijn behoorlijk gedetailleerd. Kijk maar!

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Het Montafon telt vijf skigebieden. Voor deze skigebieden en voor het naburige Brandnertal geldt één skipas.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.