Instorting Hochvogel

Staat de Hochvogel op instorten?

Staat de 2592 meter hoge Hochvogel in de Allgäuer Alpen op de grens van Duitsland en Oostenrijk op instorten? Daar lijkt het wel op. In de top van de berg zit een 40 meter lange scheur, die steeds groter wordt. Wetenschappers houden de berg scherp in de gaten.

De spleet op de top van de Hochvogel zit er al een tijdje, maar de laatste jaren wordt die opeens veel sneller breder. Dagelijks wordt de scheur bijna een halve centimeter breder. Als de bergtop instort, zal er zo’n 260.000 kubieke meter rots duizend meter naar beneden storten. Een groot gevaar voor iedereen die zich op dat moment in het dal bevind. Al in 2014 is de wandelroute Bäumenheimer Weg aan de Oostenrijkse kant van de berg gesloten wegens het grote gevaar op steenslag.

Dreigende lawine op de Hochvogel

Volgens wetenschappers is het inmiddels niet meer de vraag óf de enorme steenmassa naar beneden gaat komen, maar wanneer. Om op die vraag een antwoord te krijgen, wordt de berg met de laatste technieken in de gaten gehouden. Daarmee hopen de wetenschappers meer kennis te krijgen over de geologische processen in de Alpen, maar willen ze ook een manier vinden om beter te kunnen voorspellen wanneer een berg naar beneden komt. Daarmee hopen ze een waarschuwingssysteem op te kunnen zetten, zodat mensen beneden in het dal op tijd geëvacueerd kunnen worden.

3D-model van de berg

Onderzoekers van het Duitse bedrijf 3D RealityMaps maken met behulp van drones en vliegtuigen 3Dmodellen van de berg. Door de verschillende modellen met elkaar te vergelijken, kunnen ze de veranderingen in de berg nauwkeurig in kaart brengen. Daarnaast is de berg vol gezet met gevoelige sensoren, die samen met de 3D-modellen genoeg data moeten geven om de mensen in het dal op tijd te waarschuwen.

Waarschuwingssysteem voor steenlawines

Het project op de Hochvogel is een pilotproject dat als alles naar tevredenheid verloopt, ook op meer plekken wordt uitgerold. En dat is hard nodig. De Alpen zijn namelijk altijd in beweging, soms met dramatische gevolgen. In 2017 vond bij het Zwitserse Bondo een grote lawine plaats, die aan acht wandelaars het leven kostte. Wetenschappers hopen dat ze met betere waarschuwingssystemen zulke drama’s in de toekomst kunnen voorkomen.

Bronnen:

Afbeelding:

De Hochvogel via Pixabay

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?