Pizolgletsjer

Zwitsers nemen afscheid van gletsjer

Een treurige ceremonie op de hellingen van de berg Pizol in Zwitserland. Daar namen enkele honderden mensen met een uitvaartceremonie afscheid van wat eens een gletsjer was.

Smeltende Pizolgletsjer

Van wat eens een kleine maar stevige gletsjer was, rest slechts een mozaïek van ijsvelden en geröll. Wat er nog aan ijs over is, zal volgens de verwachtingen over niet al te lange tijd ook verdwenen zijn. De organisatie Schweizerischen Gletschermessnetz (GLAMOS) die de Zwitserse gletsjers onderzoekt en regelmatig meet is daarom opgehouden met het onderzoeken van de Pizolgletsjer. Met de korte, demonstratieve ceremonie werd het predicaat ‘gletsjer’ symbolisch ingetrokken. De Pizolgletsjer is de laatste jaren snel gekrompen. Alleen al in het laatste jaar van de metingen nam de dikte van het ijs met 136 centimeter af.

Volgen andere gletsjers?

Het probleem met de Pizolgletsjer is volgens wetenschappers exemplarisch. Tachtig procent van de gletsjers in Zwitserland is vergelijkbaar met de Pizolgletsjer. Wetenschappers verwachten daarom dat meer gletsjers het lot van de Pizolgletjser zullen volgen.

Rouwceremonie in IJsland

Het is niet de eerste keer dat een gletsjer op deze manier symbolisch te grave wordt gedragen. Eerder werd op IJsland al een bord met een rouwbericht bij de Okjökull-gletsjer geplaatst.

De rouwceremonie haalde het internationale nieuws

In Bergen Magazine 5 van 2019 gaan we op avontuur over Oostenrijkse Gletjsers, nu het nog kan! Dat avontuur niet missen? Neem snel een abonnement!

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past