Lawine ©somewheregladlybeyond

Hoog aantal doden door lawines in Canada

Lawine ©somewheregladlybeyondTerwijl het vorige seizoen ‘maar’ vijf mensen het leven kostte, zijn in het Canadese lawineseizoen van 2014 tot nu toe al dertien mensen omgekomen door sneeuwverschuivingen. Het Canadese Lawinecentrum (CAC) maakt zich grote zorgen.

Ilya Storm van het CAC vertelt dat de omstandigheden in gebieden met kans op lawines erg onvoorspelbaar zijn de laatste tijd: “De condities veranderen van week tot week, soms van dag tot dag. De laatste week veranderden ze zelfs elk uur.” Volgens het CAC is het goed mogelijk dat er nog meer slachtoffers vallen, omdat het pak sneeuw er ongunstig bij ligt.

Het lawineseizoen van 2014 begon in Canada op 1 oktober vorig jaar. Sinds 8 maart zijn acht mensen omgekomen in de provincies Alberta en Brits Columbia. Onder de slachtoffers zijn sleëers, sneeuwmobielers, skiërs en sneeuwschoenwandelaars. Het lawineseizoen van 2013 was met vijf doden het minst dodelijk seizoen in Canada sinds 1984.

Wind en sneeuwverzakking veroorzaken lawines

The Huffington Post biedt een overzicht van de tien dodelijkste lawinegevallen ter wereld. De online krant meldt in een bericht dat het gemiddelde aantal doden in de Verenigde Staten 28 is. Windvlagen en ineenzakkende sneeuwlagen onder de oppervlaktesneeuw zijn vaak de oorzaak van lawines. Daarom zijn lawines onvoorspelbare verschijnselen. Bekijk ook dit filmpje als je meer wilt weten over de oorzaken van een lawine:

Bron: Calgary Sun

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past