Thomas Dunkerbeck doet mee aan het WK Skyrunning.

Hoogste bergen kleuren oranje tijdens het WK Skyrunning

Thomas Dunkerbeck doet mee aan het WK Skyrunning.Op 27 juni strijdt een Nederlands team hardlopers op de flanken van de hoogste bergen van Europa om de wereldtitel Skyrunning. Het WK Skyrunning trekt de absolute wereldtop aan berghardlopers naar Chamonix, de berghoofdstad van Europa, aan de voet van de Mont Blanc. Hardlopen over paden heet trailrunning. Skyrunning is een extreme vorm van trailrunning in de bergen.

Gaat oranje de bergreuzen temmen? Dit jaar dingt voor het eerst een team uit de Lage Landen mee naar deze wereldtitel voor berggeiten. ‘Trailrunning neemt een grote vlucht in Nederland,’ verklaart Marc Weening van MudSweatTrails, organisator van Nederlandse trailrun wedstrijden. ‘En langzaam maar zeker komen enkele Nederlandse toppers in de buurt van de internationale elite.’

WK Skyrunning

Het is bijzonder dat Laaglanders hun plekje opeisen bij het WK Skyrunning. De afstanden zijn extreem, tot maximaal 80 km. De lopers overwinnen daarbij 6.000 hoogtemeters en lopen op grote hoogte, door de ijle lucht, door sneeuw en kou. Zelfs in de zomer.

Het WK Skyrunning kent verschillende disciplines. In de ‘Bergmarathon’, het koningsnummer van het WK, strijden de lopers om de snelste tijd over 42 kilometer en 2.500 hoogtemeters. Op de ‘Ultra’ strijdt de absolute wereldtop vervolgens in een wedstrijd over 80km en 6.000 hoogtemeters.Het Nederlandse team van hardlopers dat deelneemt aan het WK Skyrunning bestaat uit:

Bergmarathon - 42km (29 juni):Robert Nieuwland (m)Pascal van Norden (m)Tim Pleijte (m)Tineke van den Berg (v)

Berg ultra - 80km (27 juni):Thomas Dunkerbeck (m)Ronnie Duinkerken (m)Huub van Noorden (m)Marjolein Bil (v)

Lees meer over het WK Skyrunning.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?