'Het Bergdorpje"

Internationale belangstelling voor docu over Limburgs ‘bergdorpje’.

De documentaire ‘Het bergdorpje’ over het Limburgs ‘bergdorpje‘ Vijlen vertelt de geschiedenis van het dorp en de dilemma’s uit de mond van de bewoners. De economische voorspoed is goed nieuws in crisistijd, al bedreigd het de traditionele leefwijze. Het bergdorpje zal draaien in binnen- en buitenland – als de financiering helemaal rond is.

Transitie en traditie

Vijlen gaat het, in tegenstelling tot veel andere dorpen in Limburg, voor de wind. Als hoogste dorp van Nederland weet het dorp toeristen te trekken. Horecazaken zijn hierdoor toegenomen en zorgen voor geld en werkgelegenheid. Tegelijkertijd zien met name de oudere bewoners het - in 2016 duizend jaar oude - dorp hierdoor veranderen. Met de nieuwe soort bedrijvigheid zijn ook nieuwe inwoners (‘import’) in het dorp gekomen. Verschillende dorpsbewoners werden een jaar gevolgd en doen hun verhaal.

De makers van ‘Het bergdorpje’

Roel Willems is een onafhankelijke documentairemaker die zich met maatschappelijk relevante onderwerpen bezighoudt. Hij liet eerder oud-medewerkers en oud-bewoners de 50- jarige geschiedenis van de Philips fabrieken in Eindhoven vertellen. De kijker wordt op deze manier meegezogen in het verhaal aan de hand van anekdotes van de gevolgde personages. De redactie en productie is in handen van Viktor Terpstra. Viktor is van huis uit journalist en vervolgde zijn loopbaan als (hoofd)redacteur en is bovendien inwoner van Vijlen.

‘Het bergdorpje’ op internationale filmfestivals

De film is met een bescheiden budget gemaakt. Diverse sponsoren en de gemeente maakten het met hun bijdragen mogelijk om de film te maken. Om de nabewerking en de Engelse ondertiteling te bekostigen, wordt crowdfunding gebruikt. Donateurs moeten het laatste stukje van de financiële puzzel leggen. De film wordt gedraaid van 10 t/m 12 februari op het Dutch Mountain Film Festival. Hierna zal het op internationale filmfestivals worden vertoond. Belangstelling voor de film komt onder meer uit Bangladesh, India, Nepal en Nieuw Zeeland. 

Meer inspiratie

Rubriek: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?