is kunstsneeuw anders dan gewone sneeuw

Is er een verschil tussen kunstsneeuw en echte sneeuw?

Op de meeste skipistes in de Alpen zie je ze staan: sneeuwkanonnen in alle soorten en maten. Die zorgen ervoor dat er op de skipistes altijd genoeg sneeuw ligt. Maar zijn er verschillen tussen zulke ‘kunstsneeuw’ en de sneeuw die uit de lucht komt vallen?

De naam ‘kunstsneeuw’ is eigenlijk een beetje bedrieglijk. Je zou namelijk snel kunnen denken dat kunstsneeuw een soort kunststof is, oftewel: dat de sneeuw uit iets anders bestaat dan bevroren water. En dat is niet zo. Ook kunstsneeuw bestaat uit bevroren water.

Kunstsneeuw is anders opgebouwd

Maar als dat zo is, waarom wordt er dan toch zo veel gemopperd over kunstsneeuw? Zijn er dan toch verschillen? Jazeker. Want een sneeuwkanon is toch echt iets anders dan moedertje natuur. Een natuurlijke sneeuwvlok ontstaat heel langzaam. Een klein beetje bevroren vocht beweegt zich lang door de koude luchtlagen in de atmosfeer en gaat door temperatuurverschillen op en neer. Zo ontstaan de die beroemde en prachtige zeshoekige ijskristallen die een sneeuwvlok vormen.

In een sneeuwkanon gaat dat proces veel sneller. Als de temperatuur laag genoeg is, wordt er in een keer vocht met grote kracht en onder hoge druk door een sneeuwkanon heen geperst. Het eerste verschil dat daardoor ontstaat is dat er veel meer water in een sneeuwvlok zit. En dat niet alleen, als je een natuurlijke sneeuwvlok en de sneeuwvlok uit een sneeuwkanon onder een microscoop legt, zie je een tweede en misschien wel veel opvallender verschil. De sneeuwvlokken uit een sneeuwkanon hebben niet of nauwelijks van die die mooie ijskristallen, maar een veel compactere vlok. Overigens heeft een sneeuwkanon daar wel koude lucht bij nodig. Het moet dus koud zijn, anders is een sneeuwkanon gewoon een soort waterkanon.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Wat merk je aan kunstsneeuw?

Die verschillen dat merk je. Want al die compacte sneeuwvlokken vormen samen ook een veel compactere sneeuwlaag, die door al dat water ook nog veel ijziger is. En dus heel wat harder. Dat heeft een aantal grote voordelen, zeker voor wintersportgebieden. De sneeuw blijft namelijk beter liggen en niet onbelangrijk, features op de piste, zoals schansen en buckels, slijten minder hard doordat de sneeuw wat harder is.

En wat merk je daar als wintersporter van? Eigenlijk twee dingen: die hardere sneeuw zorgt ervoor dat je wat sneller gaat en dat je met een beetje oefening mooie bochten kan carven. Maar zoals gezegd: dat moet wel met een beetje oefening, want als je valt, geeft de sneeuw niet mee. Je komt een stuk harder neer en dat betekent ook dat de kans op blessures een stuk groter is.  

Maar ook ’s zomers ‘merk’ je iets van kunstsneeuw. Om een sneeuwkanon aan het werk te zetten is heel veel water nodig. Op veel plekken in de bergen kom je daarom waterreservoirs tegen, vaak in de vorm van kleine kunstmatige meertjes. Die watervoorraden worden ’s winters ingezet om de sneeuwkanonnen van genoeg water te voorzien.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SNOW explorer - voor avontuurlijke wintersporters. 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?