snowfarming

Snowfarming, oude sneeuw op nieuwe pistes

Sneeuw staat nou niet bepaald bekend als een materiaal dat voor de eeuwigheid bestemd is. ’s Zomers smelt het immers als… ja, sneeuw voor de zon. Toch lijkt het erop dat er een trend gaande is waarin wintersportgebieden oude sneeuw bewaren, om er in de volgende winter weer een skipiste van te kunnen maken.

Op steeds meer plekken wordt ’s winters sneeuw verzameld en bewaard voor het najaar daarop. Zo zijn wintersportgebieden er zeker van dat ze aan het begin van het komende seizoen een beetje sneeuw op hun pistes kunnen leggen, of bijvoorbeeld op de langlaufloipes. Volgens velen is deze snowfarming een veel milieuvriendelijkere oplossing voor sneeuwtekorten dan de energie en water slurpende sneeuwkanonnen die je op veel pistes tegenkomt.

Afgedekte bergen sneeuw in de zomer

In het Zwitserse Davos zijn ze al een jaar of tien bezig met snowfarming en inmiddels is er getest met verschillende technieken om de sneeuw de warme zomer door te helpen. Daar wordt de sneeuw verzameld en op grote bergen gegooid, en daarna afgedekt met een dikke laag zaagsel uit de houtindustrie. Daar gaan weer grote zeilen overheen, zodat het geheel is beschermd tegen regen. Door de grote hoeveelheid sneeuw op één berg, houdt de sneeuw zichzelf als het ware koud, terwijl de buitenlaag goed beschermd wordt. Na een aantal jaren experimenteren blijkt dat er aan het eind van de zomer meestal slechts twintig procent van de sneeuw gesmolten is.

Op andere plekken wordt aan snowfarming gedaan. Daarbij worden de bergen sneeuw vooral afgedekt met dikke kunststof platen die isolerend werken. Dat wordt vervolgens ook afgedekt met zeilen. Op die manier kunnen grote hoeveelheden sneeuw bewaard blijven, zodat die aan het begin van het wintersportseizoen kunnen worden uitgereden over de pistes.

Snowfarming de toekomst?

De verwachtingen van snowfarming zijn hooggespannen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat snowfarming een relatief lage milieubelasting heeft, veel minder dan de traditionele sneeuwkanonnen. Daarnaast kan snowfarming een goede oplossing zijn voor sneeuwtekorten aan het begin van het seizoen, als de temperaturen nog te hoog zijn om sneeuwkanonnen effectief in te zetten, én het scheelt een hoop water en energie. Ook kan de techniek van snowfarming helpen bij het beschermen van gletsjers tegen de klimaatverandering. Maar of snowfarming ooit de sneeuwkanonnen helemaal zal kunnen vervangen is de vraag. Uit onderzoek blijkt dat de sneeuw die met snowfarming het beste resultaat oplevert, compacte sneeuw is. En die komt het meest uit… sneeuwkanonnen.

 

 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?