Assisi. Foto simone.brunozzi

Italiaans bedevaartsoord Assisi verzakt

Assisi. Foto simone.brunozziDe heuvelachtige stad Assisi is aan het verzakken. Het Italiaanse bedevaartsoord zou volgens satellietbeelden maar liefst vijftien centimeter zijn gezakt in de afgelopen twintig jaar. Het is niet de enige stad waarvan bekend is dat de grond zakt.

Op de geavanceerde satellietbeelden van het IREA, een elektromagnetisch instituut, zijn verschuivingen van millimeters al op te merken. Sommige delen van Assisi zouden 7.5 millimeter per jaar verzakken, dit verschijnsel wordt subsidentie genoemd. Dit komt door bewegingen van de aardkorst, maar wat die bewegingen veroorzaakt is onduidelijk. Volgens sommige zou de aardbeving die Assisi trof in 1997 ermee te maken hebben.

Assisi is niet het enige gebied in Italië dat zakt. Venetië zou tussen 1950 en 1970 zeker 12 centimeter zijn gezakt. Dit zou komen doordat er in het gebied grondwater van de bodem wordt onttrokken. Ook op de Po-vlakte worden hierdoor verzakkingen veroorzaakt. De Duitse stad Bremerhaven zou volgens de beelden van het IREA ook verzakken, zo'n 7 millimeter per jaar. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!