Promotiefoto James Bond in Tirol

James Bond in actie in de bergen van Tirol

Bij Tirol denk je meestal aan bergen, wintersport en jodelen. Waar je minder snel aan zal denken is helikopters, grote actiescènes en achtervolgingen. Toch zal je deze beelden terugzien in de nieuwe James Bon film ‘Spectre’. Delen van de 24e James Bond-film zijn opgenomen in de besneeuwde bergen van Tirol. De kenner kan drie verschillende Tiroolse gebieden herkennen: Sölden, het Ötztal en het dorpje Obertilliach.

Filmen op 3.049 meter

Op 29 oktober 2016 gaat de nieuwe James Bond film ‘Spectre’ in première in Nederland. Dat er opnames in de bergen van Tirol zijn geweest is niet eens heel verrassend. Co-producent Greg Wilson vond dat Tirol alles had om de perfecte sfeer te creëren. Het mooie, indrukwekkende berguitzicht en de grote bergen vol sneeuw zijn volgens hem de ideale elementen die een Bond film nodig heeft. Sommige scènes zoals die in het 3.049 meter hoge Ötztal worden volgens hem spectaculair. 

Architectuur van Ötztal

Niet alleen de besneeuwde bergtoppen en het mooie uitzicht zijn te zien, ook de vernieuwende architectuur en de kabelbaanconstructies van het Ötztal passen perfect bij de James Bond-film. De 3S-kabelbaan op de Gaislachkogel en het bovenop een bergtop gelegen futuristische restaurant Ice Q met prachtig uitzicht komen ook voorbij. De gletsjerweg en –tunnel  van het Ötztal is gebruikt tijdens de actiescènes en achtervolgingen.

Vliegen over Obertilliach

Ook het plaatsje Obertilliach heeft een grote rol in de nieuwe film. Het historisch centrum zorgde voor een hoge plaats op de shortlist van de filmmakers. In totaliteit zijn er op vier verschillende locaties in Obertilliach gefilmd. Een van de meest spectaculaire scènes in de film vindt plaats in het bos naast het skigebied Golzentipp. In de winter van vorig jaar heeft een storm de hoogspanningsleidingen neergehaald, waardoor er een sleuf in het bos is ontstaan. Dit kwam voor de filmmakers goed uit en in de film vliegt er hier een sportvliegtuig doorheen.

Alles bij elkaar genomen zijn er in het Ötztal en Obertilliach 31 dagen gefilmd. In januari waren het Daniel Craig en de nieuwe Bond-girl Léa Seydoux die op de set waren om te filmen. In februari waren het de stuntmensen die voor de camera stonden.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!