Promotiefoto James Bond

De beste James Bond scènes in de bergen

Engelands beroemdste geheim agent James Bond is regelmatig in de bergen te vinden. Veel iconische scènes uit de films van James Bond zijn opgenomen in de bergen. Wij zetten de beste voor je op een rij, in chronologische volgorde.

From Russia With Love (1963 met Sean Connery)

James Bond kaapt met Tatiana een vluchtauto die klaarstond voor Grant. Onderweg slaat Bond een aanval van een helikopter af.

 

Goldfinger (1964 met Sean Connery)

In 1964 werd op de Furkapas (2431 m in Zwitserland) de inmiddels legendarische achtervolgingsscène uit de film Goldfinger opgenomen. Het uitzichtpunt waar Bond beschoten wordt, ligt aan de Urner zijde van de pas, met uitzicht op Realp. Verder in de film zijn de historische hotels Belvédère, Galenstock en het in 1982 gesloopte Hôtel de la Furca te zien. Het Aurora tankstation in Andermatt waar de scene eindigt, bestaat nog steeds.

 

On Her Majesty's Secret Service (1969 met George Lazenby)

Piz Gloria is de naam van een draaiend restaurant gelegen op de 2970 meter hoge Schilthorn in de Zwitserse Berner Alpen. Het restaurant dankt zijn naam aan de James Bond-film On Her Majesty's Secret Service die daar in 1968/1969 werd opgenomen. Als wederdienst voor het gebruik van het gebouw, financierde de filmmaatschappij onder meer de inrichting en het helikopterplatform. Pas toen de opnames achter de rug waren, en de filmploeg in alle rust gebruik hadden kunnen maken van het gebouw, werd het restaurant opengesteld voor publiek. Aangezien het gebouw nog geen officiële naam had, is de naam 'Piz Gloria' aangehouden, bedacht door James Bond-auteur Ian Fleming. Tot vandaag de dag dankt Piz Gloria haar populariteit aan James Bond.
Naast het nuttigen van een maaltijd, biedt het draairestaurant een adembenemend uitzicht. Vanaf 2970 meter hoogte zijn de bergen Titlis, Jungfrau, Mönch en Eiger te bewonderen. Ook zijn het Jura gebergte, de Vogezen en het Zwarte Woud te zien.

 

The Spy Who Loved Me (1977 met Roger Moore)

Openingsscène van The Spy Who Loved Me met Roger Moore in een fout geel skipak.

 

Moonraker (1979 met Roger Moore)

In gevecht op de gondels van de kabelbaan naar de Suikerbroodberg/ Sugar loaf mountain. Suikerbroodberg is een 396 m hoge bergtop in Brazilië, gelegen op een schiereiland bij de ingang van de Baai van Guanabara. De kabelbaan werd aangelegd in 1912 en is één van de bekendste toeristische attracties van Rio de Janeiro.

 

For Your Eyes Only (1981 met Roger Moore)

Een bekende skiscène met Roger Moore in de film 'For your eyes only', waarin Bond achtervolgd wordt door twee met machinegeweren uitgeruste motoren en Bond onder meer terecht komt op een Bobsleebaan. Scène werd gefilmd in het Italiaanse Cortina D'Ampezzo.

 

A View to a Kill (1985 met Roger Moore)

Openingscene is opgenomen in IJsland bij het bekendste en grootste gletsjermeer Jökulsárlón. Het gletsjermeer is een geliefde plaats om filmscènes op te nemen. Onder andere zijn er delen van Beowulf and Grendel, Tomb Raider, Batman Begins, Die Another Day en A View to a Kill opgenomen.

 

The Living Daylights (1987 met Timothy Dalton)

Tijdens deze scène gebruikt James Bond samen met zijn Bond-girl een cellokist als slee om de grens over te steken. Deze scene is opgenomen in Oostenrijk bij de Weissensee.

 

GoldenEye (1995 met Pierce Brosnan)

In de Bond-film ‘Golden Eye’ sprong James Bond (Pierce Brosnan) aan een elastiek de diepte in. 7,5 seconden vrije val, 220 meter diep, parallel aan de indrukwekkende stuwdam van het Verzasca-stuwmeer. Dit is de hoogste stationaire bungeejumplocatie ter wereld en ligt in Ticino.

 

The World is Not Enough (1999 met Pierce Brosnan)

Een skiscène met Pierce Brosnan, opgenomen in Chamonix in Frankrijk.

 

Quantum of Solace (2008 met Daniel Craig)

Een achtervolgingsscène rond het Gardameer in Italië. In de film zijn de dorpen Gargnano, Campione, Tremosine, Limone, Riva del Garda, Torbole en Malcesine te zien tijdens de achtervolging in een Aston Martin.

 

Skyfall (November 2012 met Daniel Craig)

In Skyfall gaat Bond naar zijn oude huis in Schotland. De natuur en bergen van de Schotse Hooglanden zijn hier goed te zien.

 

SPECTRE (2015, met Daniel Craig)

In de 24e Bond-film trekt 007 de bergen van Tirol in, met actiescènes in Sölden, het Ötztal en het dorpje Obertilliach. Bond vliegt rakelings langs de boomtoppen, er zijn shots van de luxe kabelbaan en het restaurant Ice Q en achtervolgingen over de gletsjerwegen en -tunnels in en rond het gebied. Meer over de scènes in Tirol lees je hier. 

 

Wil je meer lezen over de kenmerken van James Bond-films? Lees dan verder op IsGeschiedenis.nl

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?