Jungfraujoch in de winter. Foto M van Duijn

Jungfraubahn bestaat vandaag 100 jaar

Vandaag bestaat de Jungfraubahn precies 100 jaar. De Jungfraubahn is een Zwitserse bergspooronderneming in het Berner Oberland. Het traject loopt van het station Kleine Scheidegg tot station Jungfraujoch (met 3454 meter het hoogste station in Europa). Heel 2012 staat in het teken van het 100-jarig bestaan.

De Jungfrauberg is 4158 meter hoog en in 1896 werd aan de hand van het plan van Adolf Guyer-Zeller voor het eerst begonnen aan de bouw van de Jungfraubahn. In 1898 werd het eerste trajectgedeelte van de Kleine Scheidegg naar het station Eigergletscher geopend. De bouw ging door en het traject werd steeds langer. Het plan was dat de halte Mönchsjoch het eindstation zou worden, maar door het overlijden van Adolf Guyer-Zeller en het gebrek aan financiële middelen werd de route gewijzigd en werd Jungfraujoch het eindstation.

Jungfraujoch is het laagste punt op de bergkam tussen de Mönch (4107 m) en de Jungfrau (4158 m) en tevens grens van de Zwitserse kantons Bern en Wallis. Op 1 augustus 1912 werd het trajectgedeelte van station Eismeer tot station Jungfraujoch geopend.

Jungfraujoch in de winter. Foto M van Duijn

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!