Nationalpark Kalkalpen

Kalkalpen eerste natuur-werelderfgoed van Oostenrijk

Een gebied van meer dan 7000 hectare in de Oostenrijkse Kalkalpen en Dürrenstein is het eerste wereldnatuurerfgoed van Oostenrijk. Dat maakte de UNESCO-werelderfgoed organisatie bekend tijdens de laatste vergadering van de organisatie in Krakau.

De gebieden in Dürrenstein en in de Kalkalpen zijn echte oerbossen, die sinds de laatste ijstijd niet zijn aangetast door houtkap of andere menselijke ingrepen voor de houtproductie. Daarmee is het gebied een uniek stuk natuur in Europa.

Andere Europese beukenbossen ook op de lijst

De Oostenrijkse beukenbossen zijn niet de enige beukenbossen die op de lijst van de UNESCO zijn terecht gekomen. In totaal zijn beukenbossen in tien verschillende landen op de lijst werelderfgoederen gezet. Bij elkaar gaat het om tienduizenden hectare ongerepte beukenbossen.

Meer berggebieden op de werelderfgoedlijst

De beukenbossen in de Kalkalpen en Dürrenstein zijn niet de enige berggebieden die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO zijn terechtgekomen. Ook het gebied Los Alerces in het zuidwesten van Argentinië is op de lijst terecht gekomen. Het Zoniënwoud in België is een van de beukenbossen die zijn opgenomen op de lijst van werelderfgoed, en ook het Engelse Lake District is op de lijst terecht gekomen.

Bron: Kalkalpen.at 

 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.