Skyscape lech am arlberg

Kijk anders naar de bergen met dit kunstwerk in Lech

Een nieuw kunstwerk hoog in de bergen bij Lech am Arlberg. Daar heeft de wereldberoemde kunstenaar James Turrell een nieuw kunstwerk laten bouwen. Met zijn kunstwerk Skyscape wil hij ons, de ‘gewone’ bergbezoeker, op een nieuwe manier naar het berglandschap laten kijken.

Op de Tannegg, net boven de boomgrens heeft hij zijn laatste kunstwerk laten verrijzen. Een gebouwtje dat voor het grootste deel in de berg ligt, met een koepel als dak. Wie binnen, in een kale ruimte komt, zal even moeten wennen. Er hangt of staat geen kunst, maar wie de tijd neemt, en goed om zich heen blijft kijken, zal merken dat er meer dan genoeg te zien is. De schoonheid zit ‘m in de lichtinval.

Lichtschouwspel in de bergen

De koepel in het dak kan open, zodat het licht naar binnen valt, een beetje zoals het Pantheon in Rome. Het spel van het licht in de ruimte is de kunst. Wie de rust en de tijd neemt om het schouwspel te bekijken, ontdekt dat de hemel boven ons, en dus de wereld om ons heen, meer kleur hebben dan we denken.

Ander werk van Turrell

Het is niet voor het eerst dat Turrell zo’n soort kunstwerk in de bergen heeft ontworpen. Eerder verschenen er al op andere plekken ‘Skyspaces’, onder andere een tijdelijke in de duinen bij Kijkduin. In Salzburg bouwde hij ook al eerder een Skyspace. Centraal in al deze Skyspaces staat het spel tussen het licht, de lucht en de omgeving. Door dat samenspel wil Turrell dat de bezoekers van zijn kunstwerken niet gaan zien wat hij ziet, maar zelf opnieuw gaan kijken naar hun omgeving.

Skyspace bij Lech am Arlberg

Skyspace bij Lech am Arlberg is het hele jaar open. Neem wel de tijd, want een hele sessie duurt 40 minuten, exclusief de wandeltocht naar het kunstwerk toe. Kenners raden aan om er rond de ochtend- of avondschemering te gaan kijken. Voor wie er ’s avonds een kijkje wil nemen zijn er op dinsdagen speciale rondleidingen.

 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen