The Floating Piers. Photo: Wolfgang Volz © 2016 Christo

Wandelen op het Lago d’Iseo dankzij kunst van Christo

Wandelen rondom het Lago d’Iseo in Noord-Italië kon altijd al. Maar in 2016 kon je even wandelen op het meer. Zaterdag 18 juni werd een kunstwerk onthuld, waardoor dat mogelijk werd.

Het kunstwerk was een creatie van de beroemde kunstenaar Christo, die op 31 mei 2020 overleed. Hij staat normaal bekend om de gebouwen die hij inpakt. Dit keer pakte hij geen gebouw in, maar legde een grote drijvende dam aan. Deze ‘Floating Piers’ verbinden het dorpje Sulzano met het Monte Isola. Ook een deel van Sulzano zelf is  geïntegreerd in het kunstwerk. Zo meet de route over land en water bij elkaar bijna vijf kilometer.

Bijzondere route

De route is bijzonder. Volgens de kunstenaar moest het voelen alsof je over het water loopt, of misschien wel over een walvis. Maar ook vanaf de bergen rondom het meer was het een bijzonder schouwspel. De kunststof blokken waarmee de drijvende was dam gemaakt, waren afgedekt met fel geel/oranje gekleurd textiel. Christo bouwde niet alleen een drijvende dam, hij pakte dus ook nog iets in. De straten van Sulzano zijn net als de dam ingepakt met fel gekleurd textiel. Zo sluit de brug naadloos aan op het dorp.

The Floating Piers gratis toegankelijk

Dat was ook het doel van de kunstenaar, die vond dat zijn kunst altijd voor iedereen toegankelijk moet zijn. The Floating Piers was daarom 24 uur per dag gratis voor iedereen toegankelijk. Inmiddels is het kunstwerk weer weg. De brug was open tot 3 juli 2016. Daarna is het kunstwerk afgebroken en gerecycled.

 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer